Juristen: "Prästen är hemlige Stasiagenten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hittat svar. Stiftsjuristen Anna Wernqvist har tagit del av det skriftliga materialet om Aleksander Radler från Stasi-arkivet i Berlin.
Foto: Jens Bäckström

Det råder ingen tvekan om att prästen Aleksander Radler är identisk med den hemlige Stasi-agenten "Thomas".

Det beskedet har Luleå stifts jurist Anna Wernqvist fått vid ett besök på Stasi-arkivet i Berlin.

- Det var anmärkningsvärt att det var så tydligt att det var han, säger Anna Wernqvist.

Stiftsjuristen Anna Wernqvist har begärt att få ta del av hela det skriftliga materialet om Aleksander Radler från Stasi­arkivet i Berlin. Som ett led i utredningen av Radlers Stasi-förflutna besökte Wernqvist nyligen Stasiarkivet och fick då en detaljerad föredragning av materialet om den svenske prästen.

- Vi trodde att det kanske fanns utrymme för tvivel, men efter vårt besök kunde vi konstatera att det råder inget tvivel om att det är han, säger Wernqvist.

Förnekat anklagelserna

- Såvitt jag kan bedöma är det klart att Radler är Thomas. Det är också så jag kommer att föredra ärendet för domkapitlet.

Aleksander Radler har tidigare kategoriskt förnekat att han är Stasiagenten "Thomas", trots den massiva skriftliga bevisningen mot honom.

- Centralt i utredningen är egentligen nu det faktum att han har förnekat detta både för biskopen och för medier, säger Wernkvist.

Enligt Anna Wernqvist kommer en tjänsteman knuten till Stasi-arkivet att skriftligen intyga att Radler är identisk med Stasi-agenten "Thomas".

- Det intyg vi får är ett hållbart tyskt juridiskt dokument. Det finns ingen anledning för oss att ifrågasätta en tysk myndighet som går i god för detta, även om Radler väljer att göra det.

Anna Wernqvist väljer att ändå inte kan gå in på vad Svenska kyrkans utredning kommer att leda till.

"Anmärkningsvärt"

- Jag vill inte föregå vårt beslut, men det var anmärkningsvärt att det var så tydligt att det var han. Det hade vi inte fått klart för oss innan.

Wernqvist konstaterar att Expressens avslöjande att flera av Aleksander Radlers studiekamrater dömdes till fängelsestraff på grund av uppgifter från den hemlige agenten "Thomas" bekräftas av Stasi­arkivet.

- De händelserna kommer också att framhållas i intyget som vi får, säger Anna Wernqvist.

Radler går snart i pension, men Svenska kyrkans utredning av hans Stasi-förflutna kommer att drivas vidare trots det.

- Präst är ju någonting man är livet ut, säger Anna Wernqvist.

Aleksander Radler har avböjt att kommentera.

Fakta

De var hemliga agenter - och avslöjades av Expressen


Svenske prästen
Expressen avslöjade i april i år bevisen för att att den svenske prästen och kyrko­herden Aleksander Radler i 24 år spionerat för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi under täcknamnet "Thomas". Över 1 000 dokument från Stasis eget arkiv visade hur han angett sina egna studiekamrater i Östtyskland, och hur han fortsatt att spionera för Stasi i Sverige. Bland annat hade han lämnat detaljerade rapporter till Stasi från sina möten med biskopar. Aleksander Radler har förnekat allt och hävdat att bevisen är fabricerade.


FN-svensken
Expressen avslöjade 2010 att en svensk UD-tjänsteman under postering i FN i New York lämnat över stora mängder hemliga dokument till den ryska säkerhetstjänsten SVR. Spion­åklagare Thomas Lindstrand tvingades att lägga ned utredningen eftersom tjänstemannen läckt politiska hemligheter, inte militära, och hans agerande därför inte kunde ses som spioneri i lagens mening. UD-mannen bekräftade kontakter med den ryska säkerhetstjänsten, men förnekade att han gjort någonting fel­aktigt. Avslöjandet fick regeringen att omedelbart ändra spioneri­lagen.


Jan Guillou
Expressen avslöjade 2009 att författaren, journalisten och tidigare ord­föranden i Publicistklubben i slutet av 1960-talet lät sig värvas som agent av den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB. Under flera år lämnade han rapporter och tog emot betalning av spionorganisationen. Guillou bekräftade kontakterna, men hävdade att han bara försökt infiltrera den ryska säkerhetstjänsten. Avslöjandet väckte enorm uppmärksamhet och belönades med Guldspaden med motiveringen: "För ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring en ikon inom journalistik och samhällsdebatt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.