Hittat svar. Stiftsjuristen Anna Wernqvist har tagit del av det skriftliga materialet om Aleksander Radler från Stasi-arkivet i Berlin. Foto: Jens Bäckström
Hittat svar. Stiftsjuristen Anna Wernqvist har tagit del av det skriftliga materialet om Aleksander Radler från Stasi-arkivet i Berlin. Foto: Jens Bäckström

Juristen: "Prästen är hemlige Stasiagenten"

Publicerad

Det råder ingen tvekan om att prästen Aleksander Radler är identisk med den hemlige Stasi-agenten "Thomas".

Det beskedet har Luleå stifts jurist Anna Wernqvist fått vid ett besök på Stasi-arkivet i Berlin.

- Det var anmärkningsvärt att det var så tydligt att det var han, säger Anna Wernqvist.

Stiftsjuristen Anna Wernqvist har begärt att få ta del av hela det skriftliga materialet om Aleksander Radler från Stasi­arkivet i Berlin. Som ett led i utredningen av Radlers Stasi-förflutna besökte Wernqvist nyligen Stasiarkivet och fick då en detaljerad föredragning av materialet om den svenske prästen.

- Vi trodde att det kanske fanns utrymme för tvivel, men efter vårt besök kunde vi konstatera att det råder inget tvivel om att det är han, säger Wernqvist.

Förnekat anklagelserna

- Såvitt jag kan bedöma är det klart att Radler är Thomas. Det är också så jag kommer att föredra ärendet för domkapitlet.

Aleksander Radler har tidigare kategoriskt förnekat att han är Stasiagenten "Thomas", trots den massiva skriftliga bevisningen mot honom.

- Centralt i utredningen är egentligen nu det faktum att han har förnekat detta både för biskopen och för medier, säger Wernkvist.

Enligt Anna Wernqvist kommer en tjänsteman knuten till Stasi-arkivet att skriftligen intyga att Radler är identisk med Stasi-agenten "Thomas".

- Det intyg vi får är ett hållbart tyskt juridiskt dokument. Det finns ingen anledning för oss att ifrågasätta en tysk myndighet som går i god för detta, även om Radler väljer att göra det.

Anna Wernqvist väljer att ändå inte kan gå in på vad Svenska kyrkans utredning kommer att leda till.

"Anmärkningsvärt"

- Jag vill inte föregå vårt beslut, men det var anmärkningsvärt att det var så tydligt att det var han. Det hade vi inte fått klart för oss innan.

Wernqvist konstaterar att Expressens avslöjande att flera av Aleksander Radlers studiekamrater dömdes till fängelsestraff på grund av uppgifter från den hemlige agenten "Thomas" bekräftas av Stasi­arkivet.

- De händelserna kommer också att framhållas i intyget som vi får, säger Anna Wernqvist.

Radler går snart i pension, men Svenska kyrkans utredning av hans Stasi-förflutna kommer att drivas vidare trots det.

- Präst är ju någonting man är livet ut, säger Anna Wernqvist.

Aleksander Radler har avböjt att kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag