Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jurist: "Har tänkt
fel eller för långt"

Stefan Reimer. Foto: Carl Johan Erikson

Säpo polisanmälde Stockholmskrogen Nosh and Chow efter att de slängt ut SD-toppen Kent Ekeroth.

Ekeroth menar att han diskriminerades för sina politiska åsikter.

Kammaråklagare Ronnie Jacobsson inledde då en förundersökning om olaga diskriminering.

– Det verkar som att åklagaren tolkar lagen som fan läser Bibeln, säger Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt.

Enligt lagen går det inte att diskriminera någon på grund av åsikt eller partitillhörighet.

Olaga diskriminering enligt brottsbalken:

9 § En näringsidkare som i sin verksamhet diskriminerar någon på grund av hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse genom att inte gå honom eller henne till handa på de villkor som näringsidkaren i sin verksamhet tillämpar i förhållande till andra, ska dömas för olaga diskriminering till böter eller fängelse i högst ett år.

Vad som sägs i första stycket om en näringsidkare tillämpas också på den som är anställd i näringsverksamhet eller annars handlar på en näringsidkares vägnar samt på den som är anställd i allmän tjänst eller innehar allmänt uppdrag.

För olaga diskriminering döms även anordnare av allmän sammankomst eller offentlig tillställning och medhjälpare till sådan anordnare, om han eller hon diskriminerar någon på grund av hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse genom att vägra honom eller henne tillträde till sammankomsten eller tillställningen på de villkor som gäller för andra.

Om någon som avses i första-tredje styckena på sätt som där sägs diskriminerar annan på grund av hans eller hennes sexuella läggning, döms likaledes för olaga diskriminering. Lag (2008:569).

Källa: Notisum.se

Diskrimineringslagen:

Lagens ändamål

1 § Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Lag (2005:480).

Definitioner

Diskriminering

3 § I denna lag avses med diskriminering

1. direkt diskriminering: att en enskild person missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

Källa: Notisum.se

Enligt brottsbalken är det olagligt att diskriminera personer på grund av etnicitet, hudfärg, trosuppfattning eller sexuell läggning.

Men det står ingenting om politisk åsikt eller partitillhörighet.

Trots det har Säpo polisanmält restaurangen Nosh and Chow på Norrlandsgatan i Stockholm för olaga diskriminering.

Enligt Kent Ekeroth själv, och en ljudinspelning som han har publicerat, så avvisades han och hans vänner på grund av att han är Sverigedemokrat.

– Så vitt jag kan se så ryms inte det under paragrafen om det är det dom gör gällande, säger Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt.

– Det är en privat inrättning och då har man inte rätt att avvisa folk på grund av de diskrimineringsgrunder som finns. Normalt sett har man rätt att bestämma vem som ska få besöka en restaurang.

Vad tycker du om att Säpo anmäler det här brottet?

– Det låter lite konstigt att de inte har bättre koll. Men det är möjligt att de har tänkt fel eller tänkt för långt.

Inledde förundersökning

Kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid åklagarkammaren för säkerhetsmål inledde en förundersökning på lördagen efter att ha tagit del av Säpos anmälan.

När TT pratar med åklagaren på söndagen hänvisar han till det andra stycket i brottsbalkens 16:e kapitel 9:e paragrafen som han menar kunde vara tillämpbart.

– Den som uppbär ett allmänt uppdrag eller är anställd i allmän tjänst kan vara målsägande när det gäller olaga diskriminering, som jag har tolkat det, säger han till TT.

I lagtexten står det:

"Vad som sägs i första stycket om en näringsidkare tillämpas också på den som är anställd i näringsverksamhet eller annars handlar på en näringsidkares vägnar samt på den som är anställd i allmän tjänst eller innehar allmänt uppdrag."

Åklagaren har alltså tolkat lagen som att en person som innehar ett allmänt uppdrag kan utsättas för diskriminering, enligt lagen. Men Stefan Reimer säger att det är helt tvärtom.

– Det verkar som att åklagaren tolkar lagen som fan läser Bibeln och tolkar in saker som inte finns. Det innebär att även en politiker kan göra sig skylig till olaga diskriminering, inte att man kan diskriminera en politiker, säger Reimer.

Bedöma det i morgon

När Expressen.se sedan pratar med åklagaren Ronnie Jacobsson och frågar hur han tänkte när han hänvisade till lagtexten svarar han:

– Det var så jag tänkte i går.

Står du fast vid den tolkningen?

– Nä, jag får väl ta och bedöma det i morgon om det är jag som får ärendet i morgon. Det är inte helt säkert att det ryms under det 16:e kapitlet.

Det verkar som att du har tolkat lagen fel här?

– Det är möjligt men ännu har ingen delgivits misstanke så jag ser inte vad som har ställt till det. Jag får ta ställning till det i morgon.

Säkerhetspolisens kommunikationschef Mark Vadasz vill inte svara på varför de har anmält ett brott som inte finns.

– Alla frågor som berör det här ärendet hänvisar vi till åklagaren eftersom anmälan är upprättad och inlämnad till åklagare.

Redan på lördagen konstaterade historiens huvudperson, Kent Ekeroth själv, att det inte handlade om diskriminering.

"Såvitt jag förstår det är det lagligt att diskriminera på grund av politiska åsikter så jag vet inte ens om det går att ta vidare", skrev han då i ett mejl till Expressen.se.

Kent Ekeroth har uppgett att han planerar att anmäla krogen för förtal - då de har sagt att kränkt en kvinnlig gäst.

– Det känns mer troligt. Om man utpekar någon som brottslig eller klandervärd så kan man dömas för förtal. Så om man kan bevisa att de har gjort det så kan det bli förtal, säger Stefan Reimer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.