Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juridikinstitutet utreder Google – finansieras av sökjätten

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Den ideella föreningen Juridikinstitutet företräder Sverige i en EU-granskning av näthat. 

Ett av företagen som granskas är Google. 

Men enligt Dagens Nyheter har sökjätten stark koppling till Juridikinstitutet. 

– Det är helt klart ett mycket olämpligt upplägg, säger Folke Johansson, jävexpert och professor i statsvetenskap, till DN.

I maj 2016 kom de största internetföretagen till en överenskommelse om näthat med EU-kommissionen. Ett antal regler upprättades då för hur hat och hot på internet ska hanteras.

Sedan dess granskar en arbetsgrupp inom EU-kommissionen hur reglerna efterlevs, och har hittills presenterat sina resultat vid tre tillfällen – senast för två månader sedan.

Sveriges representant i arbetsgruppen är den ideella föreningen Juridikinstitutet, och på deras stol i granskningsgruppen sitter föreningens ordförande Ängla Eklund.

Ängla Eklund har kopplingar till Google – ett av företagen som EU-kommissionen granskar, skriver DN. Foto: Iji/Pressbild

Dagens Nyheter rapporterar nu att Ängla Eklund har starka kopplingar till Google – ett av företagen som EU-kommissionen granskar.

Googles advokatbyrå

Ängla Eklund arbetar ideellt åt Juridikinstitutet, och är i vanliga fall jurist på advokatbyrån Delphi – advokatbyrån som representerar Google i Sverige.

– Det finns all anledning att se kopplingarna mellan Juridikinstitutet och Google som ett problem, säger jävexperten och professorn Folke Johansson till Dagens Nyheter.

– Om det formellt är en jävssituation kan man diskutera, men det är helt klart olämpligt.

Fler kopplingar

Men det är inte den enda kopplingen mellan Google och Juridikinstitutet. 

Ängla Eklund har tidigare ordnat gratis juridisk hjälp åt Juridikinstitutet från en annan jurist på Delphi. Byråns advokat Henrik Bengtsson drev då kostnadsfritt ett fall åt Juridikinstitutet hela vägen till Högsta domstolen.

– Granskningen har inte blivit vinklad av mitt arbete på Delphi. Jag omfattas av advokatsekretess och kan därför inte tala om eventuella klienter, säger Ängla Eklund till DN om kopplingen till Google.

– Sen jag började på Delphi så har jag som person inte varit med och granskat materialet till EU-kommissionen, jag har bara presenterat det, säger hon.

Mårten Schultz driver en podcast om juridik som sponsras av Googles advokatbyrå Delphi.

Föreningens andra ordförande, Mårten Schultz, driver en podcast om juridik som sponsras av Googles advokatbyrå Delphi.

– Jag ser personligen inget problem i det för jag har inget med Delphi att göra annat än att jag får pengar från dem för att jag gör reklam i podden, säger han till DN.

 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Mårten Schultz podcast sponsrades av Google. Rätt är att den sponsras av Googles advokatbyrå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.