Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Juntan i Myanmar inför nya tuffa åtgärder

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Militärjuntan i Myanmar har infört infört nya, hårdare lagar för att komma åt oppositionens fästen i landet. Lagarna innebär bland annat att den som anklagas för förräderi eller spridning av ”falska nyheter” kommer att ställas inför militärdomstol.

Totalt omfattas 37 kommuner av de nya åtgärderna och de som döms kommer inte att kunna överklaga om det inte gäller dödsstraff, som måste godkännas av juntaledaren Min Aung Hlaing, uppger den den statliga tidningen Global New Light of Myanmar.

Myanmar har befunnit sig i politisk och humanitär kris sedan den tidigare demokratikämpen Aung San Suu Kyis regering störtades i en militärkupp den 1 februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

Regimens nya besked signalerar att man försöker hitta nya metoder för att kväsa oppositionen i områden där det finns aktiva motståndskrafter.

Liknande lagar gäller sedan tidigare i elva andra kommuner.

Militärjuntan meddelade i onsdags, som markerade tvåårsdagen av militärkuppen, att det undantagstillstånd som infördes vid kuppen förlängs med ett halvår.

Enligt en oberoende grupp för politiska fångar har 2 940 civila dödats och 17 572 gripits av myndigheterna sedan militären tog över makten 2021.

Experten om militärjuntans agerande: ”Kommer öka motståndskraften”

Kristina Jelmin, Burmakommittén: "Oroväckande".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.