Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Junselevargen på
väg tillbaka – igen

Susanne Björnebäck filmade vargen vid sitt hem i Viforsen utanför Sundsvall.

Den rikskända Junselevargen har gjort ännu en långresa tillbaka till Norrland efter att myndigheterna förgäves försökt placera den i södra Sverige.

På fredagseftermiddagen gick vargen förbi Susanne Björnebäcks hem i Viforsen utanför Sundsvall.

– Jag kände hur håret reste sig på armarna, det är inte varje dag man ser en varg, säger Björnebäck.

Myndigheterna har gjort flera försök att flytta den så kallade Junselevargen, som anses genetiskt viktig för den svenska vargstammen, från dess hemtrakter i Norrland till de södra delarna av Sverige.

Men gång på gång har vargen tagit sig hem igen. På en dryg vecka har den färdats runt 50 mil norrut.

Den 15 mars gjordes det senaste försöket att placera vargen i mellan Rimbo och Edsbro i Norrtälje kommun. Men nio dagar senare har den redan tagit sig till Kramfors i Ångermanland, uppger länsstyrelsens viltspårare för SVT Mittnytt.

"Trodde det var en hund"

På lördagseftermiddagen sågs vargen till i Viforsen utanför Sundsvall. Susanne Björnebäck, 49, stod på sin altan när hon fick syn på den rikskända rödbruna vargen.

– Först trodde jag att det var en hund. Sen kände jag hur håret reste sig på armarna, det är inte varje dag man ser en varg, säger Björnebäck.

Enligt vargexperten Hans-Ove Larsson, zoolog och tidigare avdelningschef på Skansen, är det inte konstigt att Junselevargen hela tiden vill hem till Junseletrakten.

– De har ju flyttat henne till helt främmande mark. Det är klart att hon vill hem till det område som hon själv har valt. Hon har ingen partner i Norrtäljeområdet och det är den tiden på året då hon säkert vill träffa en hane, säger han.

Borde försöka på annat sätt

De olika flyttarna av Junselevargen har hittills kostat staten runt fyra miljoner kronor. Men enligt Larsson borde de göra ett seriösare försök för att få vargen att stanna.

– Nu har man bara kört ner henne och släppt ut henne i skogen. Man borde försöka att först placera henne i ett temporärt hägn, erfarenheter från andra länder har visat att det brukar gå bättre. Det är lite dyrare men vargen har ju redan kostat flera miljoner, säger han.

Anledningen att man hela tiden måste flytta på vargen är att den har bosatt sig inom en samebys vinterbetesmarker där det finns tusentals renar.

Hennes partner har tidigare skjutits i en skyddsjakt och man vill skydda den genetiskt viktiga vargen i hopp om att hon kan få valpar som kan hjälpa den inavlade svenska vargstammen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!