Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Junihettans rekord: "Varmaste vi haft"

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.
I torsdags uppmättes hela 34 grader i Skellefteå.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Junihettan slog rekord.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

34 grader. Så varmt har det inte varit en svensk junidag på 50 år.

Skellefteå stod för toppnoteringen, men även på andra platser har det varit rekordvarmt, enligt SMHI.

Nu väntar svalare dagar.

Sommarvärmen har varit på mångas läppar den senaste veckan – och det har faktiskt varit högre temperaturer än på länge.

I torsdags uppmättes hela 34 grader i Skellefteå.

– Det är den varmaste junitemperaturen vi har haft sedan 1970 för hela landet i stort, och även den högsta temperaturen som överhuvudtaget uppmätts i norra Norrland i juni, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, till TT.

Även i Gävle gassade solen i torsdags. Det var 30,6 grader varmt – den varmaste junidagen sedan 1973.

Längre söderut, på Gotska sandön, har det också varit rekordvarmt. På fredagen uppmättes 29,3 grader, den högsta junitemperaturen som ön haft på över 100 år. Senaste värmetoppen noterades nämligen i juni 1917, uppger SMHI.

Rekordmånad möjlig

Med hettan i ryggen spår man nu att flera rekord kan slås när medeltemperaturerna i juni snart summeras.

– Framför allt i Mellansverige har det varit som varmast, alltså i södra Norrland, men även i delar av Svealand. Men vi vet inte exakt än. Det blir lite svalare i dag och även på måndag och tisdag. Men det är fortfarande möjligt, konstaterar Moa Hallberg.

TT: Senast sommaren 2018 var det värmebölja. Rör vi oss åt samma håll, eller är det för tidigt att säga?

– Just juni 2018 var lite kallare, om man jämför med maj, juli och augusti. Men redan nu har det på många håll varit varmare i år. 34 grader uppmättes exempelvis inte någontans i juni 2018, säger Moa Hallberg, men poängterar att det för två år sedan blev mycket varmare senare under sommaren.

Regn på väg

Den som längtar efter svalare dagar kan se fram emot nästa vecka, då hettan avtar. Redan under söndagen har en del åskskurar rört sig in över Sverige, bland annat i Värmland.

– Under veckan som kommer är det mer lågtrycksbetonat och även en del nederbörd till och från att vänta. Det blir lite svalare under dagarna, vi är inte uppe i 30 grader utan högsta noteringarna ser ut att ligga omkring 20 grader, säger Moa Hallberg.

LÄS MER: De är svenskarna som ifrågasätter klimatkrisen (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.