Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Juncker: Skottland förtjänar att höras

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: Thierry Monasse / POLARIS
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt / AP TT NYHETSBYRÅN

Europeiska kommissionens ordförande Jean Claude Juncker säger att han kommer att lyssna på Skottlands försteminister Nicola Sturgeon rapporterar Sky News.

Skottland förtjänar att höras i Bryssel, säger Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdagen enligt en tweet från en talesperson vid Europeiska kommissionen. På onsdagen träffar Juncker Skottlands försteminister Nicola Sturgeon i Bryssel för att diskutera hur Skottland ska kunna vara kvar i EU efter Brexit.

Tidigare under onsdagen träffade Sturgeon Martin Schultz, EU-parlamentets president för samtal. Skottlands försteminister har sagt att hon är fast besluten att skydda Skottlands intressen men att hon inte söker stöd för en andra folkomröstning om självständighet i nuläget. Skulle det vara den enda möjligheten att hålla kvar Skottland i EU är försteminister Nicola Sturgeon dock öppen för alternativet.

– Det är ett väldigt tydligt resultat i Skottland att det skulle vara emot folkets vilja om vi gick ur EU, säger hon enligt Sky News.

Spanien motsätter sig samtalet

Samtidigt säger Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att han kommer att motsätta sig alla försök att tala med Skottland om EU-medlemskap rapporterar brittiska Independent.

– Om Storbritannien lämnar EU bör Skottland också göra det, säger Rajoy.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/AP/TT

Statsvetare: Skottland kan få sympatier

Ulrika Mörth som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet med inriktning mot europeisk politik, tror att det kommer bli svårt för skottarna att vinna en särställning inom EU utan att de lämnar Storbritannien.

– Man ska inte utesluta en särställning inom EU men jag har svårt att se hur det skulle kunna ske. Det finns krafter inom EU som inte gärna ser att det sker. Till exempel Spanien som inte vill se en liknande utveckling i Katalonien, säger hon.

Flera regeringschefer emot

Ulrika Mörth menar att det främst är inom parlamentet och Europarådet som Skottland kan få sympatier. Hos EU-rådet blir det svårt.

– Det finns flera länder inom europeiska rådet som inte gärna vill ge Skottland en särställning. Det tror jag vinner i längden, vad stats- och regeringschefer tycker i den här frågan. Det kommer bli svårt för skottarna att få gehör i praktiken kring sina vädjanden, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Dan Korn: Brexit beror inte på förvirrad dumhet

 

Även Litauens president Dalia Grybauskaite uttryckte sig kritiskt mot Skottlands vädjande under dagens möte i Bryssel:

– We need to wake up and smell the coffee, kommenterade hon till pressen på väg in till mötet, rapporterar Sky News.

 

LÄS OCKSÅ: Brexit hotar lågprisflygen - kan bli dyrare att resa

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!