Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julvarningen: Människor kommer att att dö

Hårda coronarestriktioner efter dödsfallen i landet – nu rasar invånarna mot nya reglerna.
Allt fler experter uttalar sig om hur julfiranden kommer att kunna hållas under den pågående pandemin.Foto: EUAN CHERRY / AVALON (IN PROCESS) / STELLA PICTURES/AVALON (IN PROCESS)
Brittiska Neil Ferguson säger att det blir en politisk bedömning om kostnad kontra fördelar.Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnell har gett grönt ljus för mindre julfiranden i Sverige.

Men i Storbritannien varnar en av landets ledande experter för att människor kommer att dö om britterna firar jul som vanligt, enligt Daily Mail.

– Vissa människor kommer dö efter att ha blivit smittade den dagen, säger han till BBC.

Varningen kommer från ”Professor Lockdown”, Neil Ferguson, vars modellering av viruset låg bakom Storbritanniens nedstängning i våras. 

Trots riskerna utesluter han inte att britterna kan få fira jul med släkten så länge det sker ansvarsfullt och under en kort tid.

– Om det bara är en eller två dagar blir effekten sannolikt begränsad. Så det är verkligen en politisk bedömning om kostnad kontra fördelar.

Under lördagen bekräftades 23 012 nya fall av covid-19 i Storbritannien – vilket är 2 482 fler fall än de som registrerades under fredagen, enligt Daily Mail.

”Innebär inte några stora risker”

Här i Sverige ser det dock ut som att vi kommer få fira jul med släkt och familj – så länge som antalet deltagare begränsas något.

– Ett mindre släktkalas med barn och barnbarn, framför allt om man kan organisera det så att man inte är nära varandra och kan hålla avstånd, innebär inte några stora risker, sa Anders Tegnell i ”Aktuellt” tidigare i veckan.

Han vill dock inte ge någon exakt siffra på hur många som kan få delta.

– I första hand är grundtanken att skapa så lite nya kontakter som möjligt, säger han i programmet.

 

Se mer:

Se tillbakablicken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.