Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jullovet tuff period för många barn

Skollovet över jul och nyår är en mer än välkommen vila för barn och ungdomar som till vardags plågas av provstress eller mobbare.

För andra hägrar terminsstarten, efter långa dagar och kvällar med vuxnas fyllor och bråk.

– Vi försöker bära barnen under helgerna, säger Anna Angeklint vid Bris.

Kurator Anna Angeklint har vikt stora delar av jul- och nyårshelgen åt att svara på ensamma barns samtal, chattinlägg och mejl.

– Det har varit ungefär det tryck vi hade väntat oss, och kontakterna har till stor del handlat om det som bekymrar barnen övriga tider under året, säger hon.

Familjbråk

Många ringer därför att tanken på skolan ger dem magont.

– Det handlar om mobbning, prov- och betygsstress och en oro för att gå tillbaka till skolan. Men vi får också samtal om psykisk ohälsa, ätstörningar, självskadebeteende och suicidtankar, säger Anna Angeklint.

Det som gör jul- och nyårshelgerna särskilt påfrestande för dem som plågas av ångest är att både skolans elevhälsovård och ungdomsmottagningarna är stängda. De vuxnas beteende är också en påfrestning.

– Nu kring storhelgen har fler barn än vanligt berättat om de vuxnas alkoholkonsumtion, familjebråk och ensamhet, konstaterar Anna Angeklint.

Fattigt firande

Julfirandet kan också ha varit torftigt – eller obefintligt.

– Barn som inte haft en jul som andra, med julmat eller julklappar, frågar vad de ska svara på kamraternas frågor när de kommer tillbaka till skolan.

Det Anna Angeklint och hennes kolleger kan göra är att finnas där och lyssna.

– Vi försöker bära barnen under helgerna. Många av dem hör av sig varje dag, och vi försöker vara skyddsnätet fram till den riktiga kontakten kommer. Vi försöker guida dem i hur de kan hantera känslor och tankemönster. Vi får också ganska många tackmejl, där de skriver att vi varit ett stort stöd. Det är belöningen, säger Anna Angeklint.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.