Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julklappstrenden: Begagnade klappar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
– Det handlar mer om att ge något unikt som känns fint och bra, och inte något man specifikt behöver, säger Emma Enebog.
Foto: Pressbild
Hälften av alla svenskar är positiva till second hand under julgranen.
Foto: Colourbox

Fler och fler väljer att ge bort något begagnat som julklapp.

Hälften av alla svenskar är positiva till second hand under julgranen.

– Det finns en större medvetenhet kring konsumtion – att det leder till en enorm miljöbelastning, säger Emma Enebog, hållbarhets- och affärsutvecklingschef på Myrorna.

Att köpa julklappar som någon annan ägt tidigare blir allt vanligare. Fler och fler svenskar uppger att de kan tänka sig att få, och ge, julklappar köpta second hand. 

– I jämförelse med den vanliga handeln, där julhandeln är jätteviktig, så har det inte varit så traditionellt inom second hand-branschen. Men de senaste fem åren kan vi se att även vi börjar följa samma trend som övrig handel, säger Emma Enebog, hållbarhets- och affärsutvecklingschef på Myrorna.

”Enorm miljöbelastning”

Enligt Emma Enebog bottnar denna julklappstrend i en generell attitydförändring hos svenskar till second hand. Gränsen mellan begagnat och nytt har suddats ut.

– Second hand har överlag ökat vilket gör att fler har positiva erfarenheter av det, och det gör att begagnade julklappar inte längre uppfattas som en sämre present, säger hon och tillägger:

– Det finns en större medvetenhet kring konsumtion – att det leder till en enorm miljöbelastning.

Enligt Svensk handel tycker 71 procent av svenskar att det är viktigt att företagen de handlar av aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor. Och företagen tycks följa kundernas önskan, hela 76 procent av Sveriges handelsföretag arbetade aktivt med hållbarhet under 2016 uppger Svensk handel. 


LÄS MER: Cajsas klimatuppmaning till män: "Lyssna på kvinnor" 


Men det är inte bara en miljömedvetenhet som gjort att begagnatförsäljningen ökat. Bland annat lockar den ofta lägre prislappen konsumenter att handla second hand, säger Emma Enebog.

– Det handlar mer om att ge något unikt som känns fint och bra, och inte något man specifikt behöver. Dessutom brukar man hitta överraskande fynd second hand, som man inte kan få på något annat ställe.

In med det gamla, och ut med det nya?
Foto: Colourbox

Ger helst bort samlarobjekt

Tradera gjorde i år en undersökning över vad svenskar helst vill ge bort i i julklapp. Toppar listan gör samlarsaker som till exempel vinylskivor och frimärken. Som tvåa och trea ligger böcker och leksaker.

Emma Enebog tipsar om att man med fördel kan handla presenter till ”julklappsspelet”, eller ”julhasard” som det också kallas, begagnat.

– Då köper man en present för 50 kronor som kan innehålla lite vadsomhelst. Annars hittar du garanterat något fint i glas eller porslin som man kan fylla med exempelvis godis. Böcker är också bra, och leksaker – det finns hur mycket som helst.


LÄS MER: Ungdomarnas viktigaste fråga: Klimatet och miljön 


Men för att fler ska kunna köpa begagnat måste även fler tänka på att skänka saker de inte längre behöver.

– Min förhoppning, och förväntan, är att second hand-marknaden utvecklas i stort. Vi måste få en handel som är bättre på att förlänga produkters livslängd för en hållbar konsumtion, säger Emma Enebog.Det här vill vi helst ge bort om vi köper begagnade julklappar:

1. Samlarsaker (till exempel vinylskivor och frimärken) – 62 procent  

2. Media (tv-spel, serietidningar, böcker) – 37 procent

3. Leksaker – 37 procent

4. Accessoarer (smycken, hårprylar, skärp, väskor) – 29 procent

5. Hemelektronik (TV, stereo, köksmaskiner) – 22 procent

6. Märkeskläder – 20 procent

7. Sportprylar (skor, benskydd, bollar) – 18 procent

Källa: Tradera

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.