Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julius, 21, gör succé – förvandlar gamla foton

Julius Jääskeläinen har alltid varit intresserad av historia och fotografier.
Det var för tre år sedan han började med att kolorera gamla svartvita bilder. Detta är en bild livgardet i Stockholm 1920.
Foto: Axel Malmström
Brevbärare Johan Hugo Winqvist, bild från 1910.

Utanför fönstret är det tidigt 2020-tal och coronapandemi. 

Men på 21-årige Julius Jääskeläinens Instagram pågår fortfarande andra världskriget, det glada 20-talet och kalla kriget – samtidigt. 

De tre senaste åren har Julius Jääskeläinen från Visby färglagt, eller kolorerat, svartvita bilder från 1800- och 1900-talet. I dag tjänar han pengar på sin hobby och har över 20 000 följare på Instagram.

– Det började med att jag såg dessa typer av bilder och kollade helt enkelt upp hur man skulle göra. Jag tyckte det var väldigt roligt, säger han. 

– När man ser bilderna i färg blir detaljerna mycket tydligare. Exempelvis om det ligger ett äpple på ett bord, de små sakerna som man annars inte ser kommer fram. 

https://www.instagram.com/p/CIK7VCuhuy1/?hidecaption=true

Julius Jääskeläinen är uppvuxen på Gotland och studerar till arkeolog. Han har alltid varit intresserad av historia och fotografering. Bilderna han använder hittar han ofta i olika databaser och arkiv, men han gör också bilder som kommer från släkten.

För att kolorera bilderna använder han Photoshop, men innan färgläggningen kan börja pågår gediget detektivarbete. 

– Det ligger mycket arbete bakom kulisserna. Jag spenderar mycket tid med att se vad som var populärt under den särskilda perioden. Men det är mycket gissning också, så klart. Vissa bilder är lite enklare att kolorera, som naturbilder. 

Visby järnvägsstation, 1910.
Foto: Landsarkivet i Visby
Foto: Landsarkivet i Visby
Svenska Folkpartiet valaffischer 1907.
Foto: Brander Signe HKM / 000000vz

Är det svårare att färglägga bilder som är långt tillbaka i tiden?

 – Jag tycker det är roligt att jobba med bilderna från 1800-talet, när det inte fanns några färgfotografin. Man är så van att se 1800-talets bilder som är lite stela och livlösa. Det blir mer levande med färger och man kommer närmare historien.

– Bilder som är närmre i tiden försöker jag hålla mig borta från.

Julius Jääskeläinen har också fått internationell uppmärksamhet med sina färgstarka bilder. Både Daily Mail och The Sun har skrivit om med hans bilder från 1800-talets Japan och andra världskriget. 

Du har exempelvis gjort bilder från Förintelsen, hur tänker du kring mer känsliga bilder?

– Jag skulle vilja jobba mer med sådana typer av bilder. Just Instagram har blivit mer strikt med vad man kan lägga upp. Och bilderna har blivit flaggade eller borttagna.

– Jag tycker det är viktigt att lyfta upp de mer obehagliga bilderna också. Färg kan ju göra att bilder ser mer trevligt ut, men det kan också göra att det ser mer hemskt ut. 

https://www.instagram.com/p/CHSoBhLhyAM/?hidecaption=true

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.