Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julian Assanges advokat: ”Hans hälsa försämras”

Julian Assange. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Julian Assanges hälsa försämras, och han har tankar på att lämna ambassaden – det säger Wikileaks-grundarens advokat Jennifer Robinson.

Robinson säger även att uppgifterna om att Ecuador kan komma att kasta ut Assange kommer från ”en trovärdig, högt uppsatt källa i Ecuadors regering”.

– Jag tror inte att någon kan förstå hur svårt det här är, säger Robinson om Assanges situation. 

Jennifer Robinson intervjuas under natten mot söndag i det australiska morgonprogrammet ”Sunrise”. 

Människorättsadvokaten, som har representerat Assange sen 2010, kommenterar de senaste dagarnas uppgifter från Wikileaks att organisationens grundare kan vara på väg att slängas ut från Ecuadors ambassad i London, där han suttit sen 2012. 

– Den här informationen kom från en trovärdig, högt uppsatt källa i Ecuadors regering, och gavs till Wikileaks, säger Jennifer Robinson. 

https://twitter.com/i/status/1114672579590017024

Robinson menar att Assange, 47, beviljades asyl i Ecuador för att få beskydd efter sina läckor av hemligt material som publicerats via Wikileaks. 

Assange misstänktes för våldtäkt i Sverige 2010 och häktades i sin frånvaro efter att han lämnat landet och åkt till Storbritannien. Då Storbritannien 2012 beslutade att Assange skulle utlämnas till Sverige tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad. 

Våldtäktsutredningen lades ned 2017. 

Julian Assange på en balkong på Ecuadors ambassad i London 2017. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jennifer Robinson intervjuas under natten mot söndag i det australiska morgonprogrammet ”Sunrise”.

Jennifer Robinson får i ”Sunrise”-intervjun frågan om vad planen för Assange är.

Robinson menar att målet är att få försäkran om att Assange inte kommer lämnas ut till USA. Hon kritiserar Australiens regering för att man inte gjort mer för att hjälpa Assange, som är australisk och ecuadoriansk medborgare. 

– Vi vet att den tidigare utrikesministern Julie Bishop lyfte frågan på högsta nivå med Storbritanniens regering. Vi ber nu Australiens regering att igen lyfta frågan med Storbritannien och USA. För att försäkra att han kan lämna ambassaden, få den läkarvård han behöver, och ha möjlighet att komma hem till Australien. 

”Hans hälsa försämras”

Jennifer Robinson berättar om Assanges hälsotillstånd och tillvaro på ambassaden.

– Jag tror inte att någon kan förstå hur svårt det här är. Han bor i en lägenhet på första våningen. Han kan inte gå utomhus. Han kan inte träna. Han kan inte gå ut för att få läkarvård. 

Hon säger att Assange tillbringar dagarna med att läsa och arbeta, men att situationen blivit svårare efter att Assanges möjlighet att ta emot besökare har försämrats, och sedan hans internetuppkoppling begränsades förra året. 

– Hans hälsa försämras... Vi anser att detta kommer ha en permanent inverkan på hans hälsa. Det här är tortyr, säger Jennifer Robinson. 

Advokaten får även frågan om Assange funderar på att helt enkelt kliva ut ur ambassaden och ta konsekvenserna. 

– Självklart funderar han på det, och vi är rädda för att det kan hända vid någon tidpunkt. Men han har beviljats asyl, och vi gör allt vi kan för att se till att han kan dra nytta av det skyddet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.