Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julian Assange ställs inför rätta

Sammanfattning av fallet Julian Assange.
Julian Assange i rätten tillsammans med hans advokater.Foto: ELIZABETH COOK / AP TT NYHETSBYRÅN
Wikileaksanhängare hade samlats utanför rätten i London.Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange riskerar 175 års fängelse.Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

I dag inleddes domstolsförhandlingen mot Julian Assange.

Wikileaks-grundaren misstänks för spioneri och dataintrång i USA som vill ha honom överlämnad.

I USA riskerar Assange årtionden i fängelse.

Under måndagen inleddes domstolsförhandlingen i London mot Wikileaks-grundaren Julian Assange.

I USA misstänks Assange för spioneri och dataintrång efter att tiotusentals hemligstämplade amerikanska dokument publicerats på sajten Wikileaks. Dokumenten handlar främst om de militära insatserna i Irak och Afghanistan.

USA vill att Storbritannien, där Assange just nu sitter fängslad, lämnar ut honom till landet. I USA riskerar Assange att dömas till ett långt fängelsestraff.

Wikileaks-grundaren hävdar själv att han har agerat korrekt som den journalisten han är, och att det var av allmänt intresse att publicera de hemliga dokumenten.

Assange riskerar 175 års fängelse

Assange inställdes till den första förhandlingsdagen iklädd blågrå kostym. Utanför rätten i London hade hundratals Wikileaksanhängare samlats för att protestera mot förhandlingarna, rapporterar TT.

James Lewis, USA:s ombud, sa inledningsvis att människor utsatts för fara genom Assanges publicering av dokumenten, och att journalistik inte kan rättfärdiga lagbrott.

– Det Assange tycks försvara genom att hänvisa till yttrandefrihet är inte publiceringen av hemligstämplat material utan publiceringen av namn på källor, namn på människor som utsatt sig för fara genom att hjälpa USA och dess allierade, sa han, skriver TT.

Åtalet mot Assange består av 18 punkter, där 17 punkter rör spioneri och en punkt rör dataintrång. För brotten riskerar Assange 175 års fängelse, menar hans advokater.

Bland annat handlar åtalet om att Assange hjälpt visselblåsaren Chelsea Manning att hacka lösenord och läckt militärhemligheter till Wikileaks 2010. Där bland den uppmärksammade filmen ”Collateral Murder”, som visade hur amerikanska soldater oprovocerat sköt flera civila i Bagdad.

Under tisdagen är det Assanges advokaters tur att framföra sina argument.

Utlämningsförhandlingen sägs pågå minst fram till juni.

Hemligstämplade dokument publicerades

Det var 2010 som Wikileaks publicerade flera hemliga dokument från amerikansk militär, fram för allt innehöll dokumenten uppgifter om amerikansk krigföring i Irak och Afghanistan. De hemligstämplade dokumenten avslöjade både tortyr och övergrepp av militär på civila i länderna.

Assange misstänktes 2010 för våldtäkt och sexuellt ofredande mot två kvinnor under ett besök i Sverige. Efter det var det många turer fram och tillbaka, där förundersökningen senare lades ned efter att Assange tog flykt till London och Ecuadors ambassad, där han beviljades politisk asyl. 

I april 2019 drogs Assanges asyl tillbaka och han dömdes senare för att ha trotsat borgenvillkoren 2012, till fängelse i ett år.

Under våren 2019 återupptogs förundersökningen i Sverige gällande våldtäktsanklagelsen, men i november förra året lade vice överåklagare Eva-Marie Persson ned förundersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.