Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julian Assange söker politisk asyl i Ecuador

Expressen är på plats utanför Ecuadors ambassad i London där Wikileaksgrundaren Julian Assange har sökt sig.
Foto: Tomas Kvarnkullen / AP

Wikileaksgrundaren Julian Assange söker politisk asyl i Ecuador för att slippa lämnas ut till Sverige.

På tisdagskvällen gömde han sig på landets ambassad i London.

"Ecuadors regering överväger ansökan", skriver landets utrikesminister Ricardo Patino på Twitter.

Enligt ambassaden ska Assange stanna där medan hans ärende behandlas.

Wikileaksgrundaren misstänks för två fall av sexbrott vid ett besök i Sverige 2010. Han har sedan dess gjort allt för att slippa komma till Sverige där åklagaren vill hålla en häktningsförhandling mot honom.

Julian Assange har processat mot det svenska rättsväsendet i 1,5 år och fick redan 30 maj beskedet av Storbritanniens högsta domstol att han ska ut­lämnas.

Assange har sagt att han är rädd för att Sverige ska lämna ut honom till USA om han förs hit.

Hans plan verkar nu vara att fly till Sydamerika. På tisdagskvällen gömde han sig på Ecuadors ambassad i London och sökte politisk asyl med hänvisning till FN:s deklaration för mänskliga rättigheter.

"Assange är här"

Enligt Wikileaks officiella Twitterkonto står Assange under beskydd av ambassaden.

En medarbetare på ambassaden bekräftar för Expressen.se att Assange befinner sig där.

– Assange är här. Vi är väldigt upptagna nu, vi kan inte svara på frågor, sa medarbetaren på pressavdelningen som inte ville uppge sitt namn.

Ecuadors ambassad gick ut med ett pressmeddelande på tisdagskvällen. De skriver att Assange kommer att stanna kvar på ambassaden medan hans asylärende behandlas.

De skriver också att deras beslut att behandla ärendet "på inget sett ska tolkas som att Ecuador hindrar varken Storbritanniens eller Sveriges juridiska process"

Skrev brev till presidenten

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino höll en presskonferens på tisdagen och sa att Assange hade skrivit till landets president Rafael Correa och sagt att han var förföljd och sökte asyl.

Enligt AP sa Patino att Assange, som är från Australien, hade skrivit att myndigheterna i hans land inte försvarar honom inför andra länder och ignorerar deras skyldighet att försvara en politiskt förföljd medborgare.

Assange skrev också att han inte kunde återvända till sitt hemland för att de inte kan skydda honom mot att lämnas ut till ett land som "tillämpar dödsstraff för spionage och förräderi".

Erbjöd fristad

Den 30 november 2010 gick Ecuadors vice utrikesminister Kintto Lucas ut med att landet erbjöd Assange en fristad i landet, utan villkor eller förbehåll. Ecuador med sitt vänsterstyre är ett av flera länder i Latinamerika som varit kritiskt till den amerikanska politiken i regionen.

Men redan den 1 december backade Ecuador från idén och president Rafael Correa anklagade Wikileaks för att bryta mot lagen i samband med att Wikileaks släppt amerikanska diplomatiska dokument.

Correa sade att "inget formell erbjudande utfärdats" till Assange, skriver TT.

Arresteringsordern gäller inte i Ecuador

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap och juridik vid Örebro universitet, säger att den europeiska arresteringsordern inte gäller om Assange tar sig till Ecuador.

– Men det är ju helt omöjligt att bedöma de eventuella juridiska följderna av det här eller förutsättningarna för att han skulle få asyl, säger Nergelius till TT.

Den svenska överåklagaren Marianne Ny lämnar inga kommentarer till medierna i ärendet. Åklagarmyndigheten skriver att asylsökandet inte har något att göra med den svenska brottsutredningen.

– Vi kan bara konstatera att detta fortfarande ett ärende för brittiska myndigheter, säger Britta von Schoultz, pressansvarig för åklagarmyndigheten.

Finns det möjlighet att begära Assange utlämnad från Ecuador om han får asyl dit?

– Det är inget vi kan svara på nu i kväll. Det får åklagaren göra en bedömning av beroende på hur händelseutvecklingen sker.

Assanges svenska advokat Thomas Olsson har ingen kommentar till nyheten.

Assange och Wikileaks

• Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.

• Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten.

• Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

• I slutet av november 2010 efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps senare i Storbritannien.

• Efter nästan ett års juridisk långbänk beslutade High Court i London den 2 november att Assange kan utlämnas till Sverige.

• Brittiska HD har därefter prövat om den svenska åklagarmyndigheten har behörighet att utfärda en arresteringsorder och funnit att så är fallet. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.