Julian Assange ska utlämnas till Sverige

Wikileaks grundare Julian Assange, 40, ska överlämnas till Sverige, där han misstänks för sexbrott.

Beslutet meddelades av brittiska högsta domstolen under onsdagsförmiddagen.

Men utlämningen dröjer. Domaren gav försvaret två veckors respit för att komma med en begäran om att ärendet ska öppnas igen.

Under cirka ett och ett halvt år har Julian Assange suttit i husarrest i Storbritannien i väntan på att frågan ska avgöras i landets högsta domstol. Klockan 10.15 i dag läste ordförande Lord Philips upp rättens beslut. Den misstänkte Julian Assange fanns själv inte på plats i domstolen, eftersom han fastnat i trafiken på vägen dit.

Som direkt svar på utslaget i HD bad försvarsadvokaten Dinah Rose om extra betänketid för att diskutera en punkt i beslutet. Domaren gav dem två veckor.

Kan öppnas på nytt

Karin Rosander, informationsdirektör på svenska åklagarmyndigheten, vet inget om detaljerna kring varför försvaret begärde att ärendet ska öppnas igen.

- Det här innebär i alla fall att det blir ytterligare fördröjning, säger hon, till TT.

Enligt Ben Wilson, kommunikationschef vid brittiska HD, har Dinah Rose sagt att hon inte har fått tillfälle att argumentera på en punkt som rör Wien-konventionen.

Domarna kommer att meddela om de godtar advokatens invändning eller inte. Ett nej innebär att överlämningsbeslutet gäller. Ett ja innebär att ärendet öppnas på nytt.

– Då blir det bli en förhandling eller så ska båda sidor få lämna in skrivelser med sina ståndpunkter som rätten då får värdera, säger Wilson, till TT.

Misstänks för våldtäkt

Assanges svenska försvarare Thomas Olsson, vågar inte sia om vad som kommer hända nu. Klart är i alla fall att det är många steg kvar tills ett åtalsbeslut kan diskuteras.

- När den här domen väl är definitiv är det upp till de svenska myndigheterna att genomföra överlämnandet och det har de tio dagar på sig att göra. Sedan ska det hållas förhör med Julian Assange och efter det är det upp till åklagaren att ta ställning till hur utredningen ska gå vidare och om den överhuvudtaget ska fortsätta, säger han till Expressen.se.

Expressen var först med att berätta om misstankarna mot Assange och nyheten blev snabbt känd världen över. Han är misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Brotten ska han ha begått mot två svenska kvinnor under ett besök i Sverige sommaren 2010.

Han häktades i sin frånvaro och greps i Storbritannien i december samma år med stöd av en europeisk arresteringsorder men släpptes sedan mot borgen.

Utlämningsbeslutet har varit en långdragen juridisk process, flera av Assanges överklaganden har avslagits och frågan har stötts och blötts i engelska domstolar.

Grundade Wikileaks

Assange har suttit i husarrest i Storbritannien i väntan på att frågan ska avgöras av landets högsta domstol.

Australiensaren Julian Assange grundade 2006 organisationen och webbplatsen Wikileaks för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten. Publikationen av mängder av hemliga USA-dokument har väckt stor ilska i Washington.

Påfrestande för kvinnorna

Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar. Advokat Claes Borgström, som företräder de två kvinnorna, hade hoppats på att Assange skulle komma till Sverige redan nästa vecka.

– Den påfrestning mina klienter har varit utsatta för är svår att föreställa sig. Det här har tagit en oerhörd lång tid, ett och ett halvt år har den rättsliga hanteringen dröjt, säger han, till TT.

Han tror knappast att det kommer ett åtalsbeslut före midsommar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.