Julian Assange ska utlämnas till Sverige

Publicerad

Wikileaks grundare Julian Assange, 40, ska överlämnas till Sverige, där han misstänks för sexbrott.

Beslutet meddelades av brittiska högsta domstolen under onsdagsförmiddagen.

Men utlämningen dröjer. Domaren gav försvaret två veckors respit för att komma med en begäran om att ärendet ska öppnas igen.

Under cirka ett och ett halvt år har Julian Assange suttit i husarrest i Storbritannien i väntan på att frågan ska avgöras i landets högsta domstol. Klockan 10.15 i dag läste ordförande Lord Philips upp rättens beslut. Den misstänkte Julian Assange fanns själv inte på plats i domstolen, eftersom han fastnat i trafiken på vägen dit.

Som direkt svar på utslaget i HD bad försvarsadvokaten Dinah Rose om extra betänketid för att diskutera en punkt i beslutet. Domaren gav dem två veckor.

Kan öppnas på nytt

Karin Rosander, informationsdirektör på svenska åklagarmyndigheten, vet inget om detaljerna kring varför försvaret begärde att ärendet ska öppnas igen.

- Det här innebär i alla fall att det blir ytterligare fördröjning, säger hon, till TT.

Enligt Ben Wilson, kommunikationschef vid brittiska HD, har Dinah Rose sagt att hon inte har fått tillfälle att argumentera på en punkt som rör Wien-konventionen.

Domarna kommer att meddela om de godtar advokatens invändning eller inte. Ett nej innebär att överlämningsbeslutet gäller. Ett ja innebär att ärendet öppnas på nytt.

– Då blir det bli en förhandling eller så ska båda sidor få lämna in skrivelser med sina ståndpunkter som rätten då får värdera, säger Wilson, till TT.

Misstänks för våldtäkt

Assanges svenska försvarare Thomas Olsson, vågar inte sia om vad som kommer hända nu. Klart är i alla fall att det är många steg kvar tills ett åtalsbeslut kan diskuteras.

- När den här domen väl är definitiv är det upp till de svenska myndigheterna att genomföra överlämnandet och det har de tio dagar på sig att göra. Sedan ska det hållas förhör med Julian Assange och efter det är det upp till åklagaren att ta ställning till hur utredningen ska gå vidare och om den överhuvudtaget ska fortsätta, säger han till Expressen.se.

Expressen var först med att berätta om misstankarna mot Assange och nyheten blev snabbt känd världen över. Han är misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Brotten ska han ha begått mot två svenska kvinnor under ett besök i Sverige sommaren 2010.

Han häktades i sin frånvaro och greps i Storbritannien i december samma år med stöd av en europeisk arresteringsorder men släpptes sedan mot borgen.

Utlämningsbeslutet har varit en långdragen juridisk process, flera av Assanges överklaganden har avslagits och frågan har stötts och blötts i engelska domstolar.

Grundade Wikileaks

Assange har suttit i husarrest i Storbritannien i väntan på att frågan ska avgöras av landets högsta domstol.

Australiensaren Julian Assange grundade 2006 organisationen och webbplatsen Wikileaks för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten. Publikationen av mängder av hemliga USA-dokument har väckt stor ilska i Washington.

Påfrestande för kvinnorna

Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar. Advokat Claes Borgström, som företräder de två kvinnorna, hade hoppats på att Assange skulle komma till Sverige redan nästa vecka.

– Den påfrestning mina klienter har varit utsatta för är svår att föreställa sig. Det här har tagit en oerhörd lång tid, ett och ett halvt år har den rättsliga hanteringen dröjt, säger han, till TT.

Han tror knappast att det kommer ett åtalsbeslut före midsommar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag