Julian Assange ska förhöras i London

Julian Assange ska förhöras.
Foto: Vantagenews / STELLA PICTURES
Julian Assange förhörs på ambassaden i London.
Foto: Frank Augstein / AP
Julian Assange.
Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
"Efter förhöret med Assange utgår jag från att åklagaren slutför förundersökningen", säger ett av offrens målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.
Foto: Michaela Hasanovic

Julian Assange kommer att förhöras på Ecuadors ambassad i London den 17 oktober.

Det har Riksåklagarämbetet i Ecuador meddelat.

– Efter förhöret med Assange utgår jag från att åklagaren slutför förundersökningen och väcker åtal mot honom, säger advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för ett av offren i Assange-fallet.

Förhöret kommer att genomföras av en åklagare från Ecuador, men svenska chefsåklagaren Ingrid Isgren kommer tillsammans med utredare från Sverige att närvara för att ställa kompletterande frågor genom den ecuadorianska åklagaren.


LÄS MER: Elisabeth Massi Fritz: "Nej, det är inte synd om Assange"


– Det är positivt att utredningen nu kommer att föras framåt, säger överåklagare Marianne Ny som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Resultatet av förhöret som den ecuadorianska åklagaren håller i kommer senare att redovisas från Ecuadoriansk sida.

När denna redovisning skett kommer svensk åklagaren att ta ställning till den fortsatta förundersökningen, skriver Åklagarmyndigheten.

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för ett av offren i Assange-fallet.

– Förhör måste äga rum även om det sker på Assanges och Ecuadors villkor. Efter förhöret med Assange utgår jag från att åklagaren slutför förundersökningen och väcker åtal mot honom, säger hon.

Misstänkta Assange-brott preskriberade

Tre av de fyra misstänkta brott Julian Assange anklagats för har redan hunnit preskriberas.

– Brottsmisstankarna om våldtäkt får inte preskriberas på samma sätt som de andra brottsmisstankarna, säger Elisabeth Massi Fritz och tillägger:

– Assange måste överlämnas till Sverige för att en prövning ska kunna ske i domstol och då måste Ecuador överlämna honom till brittisk polis för transport t Sverige.


LÄS MER: "Inte konstigt att Massi Fritz har synpunkter"


Fallet Julian Assange har pågått i över sex år nu, och ännu återstår sannolikt många flera turer i ärendet.

Wikileaksgrundaren Julian Assange misstänks för våldtäkt i Sverige 2010 men har inte förhörts i ärendet. Fallet preskriberas 2020.

Han flydde till Ecuadors ambassad i London 2012 då han var rädd att överlämnas till USA på grund av Wikileaks publicering av hundratusentals hemliga militära dokument, som skulle kunna leda till ett långt fängelsestraff där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.