Julian Assange ska förhöras. Foto: Vantagenews / STELLA PICTURESJulian Assange ska förhöras. Foto: Vantagenews / STELLA PICTURES
Julian Assange ska förhöras. Foto: Vantagenews / STELLA PICTURES
Julian Assange förhörs på ambassaden i London. Foto: Frank Augstein / APJulian Assange förhörs på ambassaden i London. Foto: Frank Augstein / AP
Julian Assange förhörs på ambassaden i London. Foto: Frank Augstein / AP
Julian Assange. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEJulian Assange. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Julian Assange. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
"Efter förhöret med Assange utgår jag från att åklagaren slutför förundersökningen", säger ett av offrens målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz. Foto: Michaela Hasanovic"Efter förhöret med Assange utgår jag från att åklagaren slutför förundersökningen", säger ett av offrens målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz. Foto: Michaela Hasanovic

"Efter förhöret med Assange utgår jag från att åklagaren slutför förundersökningen", säger ett av offrens målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

 Foto: Michaela Hasanovic

Julian Assange ska förhöras i London

Publicerad

Julian Assange kommer att förhöras på Ecuadors ambassad i London den 17 oktober.

Det har Riksåklagarämbetet i Ecuador meddelat.

– Efter förhöret med Assange utgår jag från att åklagaren slutför förundersökningen och väcker åtal mot honom, säger advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för ett av offren i Assange-fallet.

Förhöret kommer att genomföras av en åklagare från Ecuador, men svenska chefsåklagaren Ingrid Isgren kommer tillsammans med utredare från Sverige att närvara för att ställa kompletterande frågor genom den ecuadorianska åklagaren.

 

LÄS MER: Elisabeth Massi Fritz: "Nej, det är inte synd om Assange"

 

– Det är positivt att utredningen nu kommer att föras framåt, säger överåklagare Marianne Ny som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Resultatet av förhöret som den ecuadorianska åklagaren håller i kommer senare att redovisas från Ecuadoriansk sida.

När denna redovisning skett kommer svensk åklagaren att ta ställning till den fortsatta förundersökningen, skriver Åklagarmyndigheten.

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för ett av offren i Assange-fallet.

– Förhör måste äga rum även om det sker på Assanges och Ecuadors villkor. Efter förhöret med Assange utgår jag från att åklagaren slutför förundersökningen och väcker åtal mot honom, säger hon.

Misstänkta Assange-brott preskriberade

Tre av de fyra misstänkta brott Julian Assange anklagats för har redan hunnit preskriberas.

– Brottsmisstankarna om våldtäkt får inte preskriberas på samma sätt som de andra brottsmisstankarna, säger Elisabeth Massi Fritz och tillägger:

– Assange måste överlämnas till Sverige för att en prövning ska kunna ske i domstol och då måste Ecuador överlämna honom till brittisk polis för transport t Sverige.

 

LÄS MER: "Inte konstigt att Massi Fritz har synpunkter"

 

Fallet Julian Assange har pågått i över sex år nu, och ännu återstår sannolikt många flera turer i ärendet.

Wikileaksgrundaren Julian Assange misstänks för våldtäkt i Sverige 2010 men har inte förhörts i ärendet. Fallet preskriberas 2020.

Han flydde till Ecuadors ambassad i London 2012 då han var rädd att överlämnas till USA på grund av Wikileaks publicering av hundratusentals hemliga militära dokument, som skulle kunna leda till ett långt fängelsestraff där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag