Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Assange om Hillary: ”En sadistisk sociopat”

Julian Assanges Wikileaks läckte Demokraternas mejl som, enligt Mueller-rapporten, var hackade av ryska underrättelsetjänsten GRU. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange ska ha beskrivit Hillary Clinton som ”sadistisk sociopat” i ett brev till medarbetare. Foto: NALG, ROAD / STELLA PICTURES BACKGRID US

Julian Assanges Wikileaks läckte mejl som skulle ha hackats från Demokraternas partihögkvarter av ”Guccifer 2.0”, som påstods vara en ensam rumänsk hackare. 

Bakom pseudonymen dolde sig ryska underrättelsetjänsten GRU, enligt specialåklagare Robert Muellers Rysslandsutredning. 

Assange ska inte ha gjort någon hemlighet av vem han önskade skulle förlora presidentvalet 2016 och ska ha kallat Hillary Clinton för ”sadistisk sociopat” i ett brev till sina medarbetare, enligt Mueller-rapporten.  

– Det är oroväckande för en rörelse som Wikileaks. Ska man ha någon trovärdighet så gäller det att vara oberoende, säger Joakim von Braun, specialist på IT-säkerhet och underrättelseverksamhet. 

Under torsdagen släpptes en maskad version av specialåklagare Robert Muellers utredning om rysk inblandning i amerikanska presidentvalet 2016. 

Den slår fast att det förekom ryska påverkansoperationer i valet – men att det inte finns bevis för att Donald Trump eller någon i hans kampanjstab medvetet medverkade. 

Experten: ”Jag tycker att Wikileaks har ett väldigt stort ansvar”

En som i rapporten pekas ut som aktivt bidragande i de ryska kampanjerna är Wikileaks grundare, Julian Assange. 

Joakim von Braun, säkerhetsexpert som tidigare jobbat åt Säpo och militära underrättelsetjänsten.

– Jag tycker att Wikileaks har ett väldigt stort ansvar i detta. Det är ett problem i sig att Wikileaks tar information i klump och publicerar tiotusentals dokument som kan innehålla både hemligheter om stater och hemligheter om enskilda människor som kan råka väldigt illa ut, säger Joakim von Braun, säkerhetsexpert som tidigare jobbat åt Säpo och militära underrättelsetjänstens avdelning IB som numera förkortas KSI, Kontoret för särskild inhämtning. 

Julian Assange, Wikileaks grundare, på en bild från 2011. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 11 april greps Wikileaks-grundaren på Ecuadors ambassad i London, efter att landet beslutat att häva hans diplomatiska asyl. Han anklagas för att ha försökt destabilisera landet genom datorintrång utförda av Wikileaks och ryska hackare. 

USA vill ha honom utlämnad som misstänkt för att 2010, tillsammans med visselblåsaren Chelsea Manning, ha hackat en amerikansk regeringsdator, vilket orsakade den största säkerhetsläckan i amerikansk historia. Materialet publicerades sedan av Wikileaks. 

Assange: ”Anser att det vore mycket bättre om republikanerna vinner”

Tills vidare inväntar Julian Assange en dom i brittisk domstol för att ha flytt borgen 2012, då han skulle utlämnas till Sverige som misstänkt för våldtäkt. 

Men under de sju åren på ambassaden har han haft tillgång till en dator med internetuppkoppling. Han ska ha styrt organisationens strategi i det amerikanska valet 2016 från ambassaden. 

I Mueller-utredningen beskrivs Assanges brev till medarbetarna om Hillary Clinton och valet 2016. Foto: Skärmavbild

”Vi anser att det vore mycket bättre om republikanerna vinner. Demokrater, medier och liberaler kommer då forma ett block för att härska genom sina sämsta egenskaper. Om Hillary har makten kommer republikanerna att trycka på mot hennes sämsta egenskaper. Demokrater, medier och neoliberaler kommer vara tysta. Hon är en smart, inflytelserik, sadistisk sociopat”, skrev Julian Assange till medarbetare och personer med anknytning till Wikileaks i november 2015, enligt Mueller-rapporten. 

Von Braun: ”Svärtar ner både Assange och Wikileaks”

Joakim von Braun reagerar kraftfullt på att Julian Assange, enligt Mueller-rapporten, tagit tydlig ställning i valrörelsen.  

– Det är oroväckande för en rörelse som Wikileaks. Ska man ha någon trovärdighet så gäller det att vara oberoende – att läcka från vilket håll det än kommer. Det är grunden för Wikileaks, att läcka hemligheter. Att man tagit så här tydlig ställning i presidentvalet tycker jag svärtar ner både Assange och Wikileaks något otroligt. 

I mars 2016 släppte Wikileaks 30 000 Clinton-mejl som organisationen kommit över genom Freedom of Information Act, den amerikanska motsvarigheten till svenska offentlighetsprincipen. 

I juli 2016 publicerade Wikileaks tusentals mejl och dokument från Demokraternas kampanjhögkvarter – men den här gången var källorna andra. 

Så fick Wikileaks Demokraternas läckta dokument

Wikileaks hade fått materialet från en sajt som kallade sig ”DCLeaks” och ”Guccifer 2.0”, som påstods vara en ensam rumänsk hackare. 

– Ett antal IT-säkerhetsföretag hade redan vid den här tiden konstaterat att Guccifer 2.0:s språkbehandling tydde på att han var ryss. Om man googlade på Guccifer 2.0, vilket Wikileaks rimligen borde ha gjort, så skulle de nog ha hittat de här rapporterna från ett antal datasäkerhetsföretag, säger Joakim von Braun. 

Innan Wikileaks påbörjade samarbetet hade de kontakt med DCLeaks och Guccifer 2.0  genom direktmeddelanden på Twitterkonton, enligt Mueller-rapporten. 

Den 14 juni 2016 ska DCLeaks ha skickat ett privat meddelande till Wikileaks genom Twitter.   

”Du har gått ut med att din organisation förbereder sig för att publicera fler av Hillarys mejl. Vi är redo att stödja er. Vi har en del känslig information också, i synnerhet hennes finansiella dokument. Låt oss göra det här tillsammans. Vad tror du om att publicera vår information samtidigt? Tack”. 

Wikileaks: ”Vi tror att Trump bara har 25 procents chans att vinna”

Vid samma tid ska Wikileaks genom Twitter ha kontaktat Guccifer 2.0 och ha erbjudit sin plattform för att sprida det hackade materialet från Demokraterna. 

Senare, i juli, ska Wikileaks på nytt ha kontaktat Guccifer 2.0 och efterlyst hackat material om Hillary Clinton. 

”Vi tror att Trump bara har 25 procents chans att vinna mot Hillary... så konflikt mellan Bernie (Sanders) och Hillary är intressant”, skrev Wikileaks enligt Mueller-rapporten. 

Från Mueller-rapporten. Foto: Skärmavbild

Enligt rapporten var både DCLeaks och Guccifer 2.0 fiktiva, skapade av hackare inom den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. 

Som ansvarig för hackeroperationerna mot Demokraternas partihögkvarter pekas en avdelning inom GRU kallad 26165 ut. 

Hackergruppen ”Fancy Bear” verksamma sedan 2004

Avdelningen beskrivs som en militär cyberenhet som riktar hackeroperationer mot militära och politiska mål som regeringar och olika organisationer. 

Avdelningen har olika specialkompetenser som att utveckla skadliga programvaror, storskaliga phishing-kampanjer och bitcoin-operationer.  

I april 2016 ska avdelningens hackare ha lyckats ta sig in i Demokraternas kampanjhögkvarters interna nätverk. Detta genom att ha lyckats stjäla användaruppgifter från en anställd som nappat på ett phishing-mejl en vecka tidigare, enligt Mueller-rapporten. 

Under de följande veckorna finkammade de ryska hackarna nätverket och identifierade olika datorer som var uppkopplade mot det.  Genom att stjäla användaruppgifter från IT-administratörer som hade obegränsad tillgång till nätverket ska de till slut ha haft kontroll över 29 av de uppkopplade datorerna. 

– Hackergruppen som har gjort det här kallas även ”Fancy Bear”. Man har kunnat följa deras cyberoperationer tillbaka till 2004. De har tidigare attackerat länder som Chile, Danmark, Frankrike, Georgien, Iran, Jordan, Kanada Mexiko, Montenegro och fler länder. De har även hackat FN, EU, Världsbanken. Är man någorlunda insatt i internationell politik känner man till deras verksamhet sedan länge, säger Joakim von Braun.

Tömde Demokraternas datorer på hundratusentals dokument

Bara dagar efter intrånget i kampanjhögkvarteret ska de ryska hackarna ha lyckats ta sig in i Demokraternas partihögkvarters nätverk, genom en VPN-tunnel som användes av båda nätverken. De tog kontroll över 30 av partihögkvarterets datorer, enligt Mueller-rapporten, och hade tillgång till den centrala mejlservern och de delade filerna. 

Hackarna smittade datorerna med skadlig programvara som möjliggjorde för dem att göra skärmavbilder och samla in annan information från de kapade datorerna, medan ett hackerinstrument kallat Tunnel krypterade trafiken mellan de ryska hackarnas datorer och partihögkvarterets.  

Avdelningen förde sedan över hundratusentals dokument som personuppgifter, finansiell information, kampanjstrategier och Demokraternas kartläggning av Donald Trump, till sina datorer. 

En annan avdelning inom GRU ansvarade för att läcka materialet genom DCLeaks och Guccifer 2.0 under juni 2016, enligt Mueller-utredningen.  

Donald Trump efterlyste fler mejl från Hillary Clinton

Den 27 juli 2016 gjorde Donald Trump ett uttalande.  

– Ryssland, om ni lyssnar, jag hoppas att ni är kapabla att hitta de 30 000 mejlen som saknas. Jag tror att ni kommer bli rikligt belönade av vår press. 

Enligt Mueller-utredningen handlar uttalandet om medieuppgifter kring mejl som sparats av Hillary Clinton på en privat server när hon var utrikesminister i Obama-administrationen. 

Inom fem timmar efter Trumps uttalande ska avdelning 26165 för första gången ha försökt hacka datorer i Hillary Clintons privata kontor genom att skicka phishing-mejl till 15 adresser med koppling till kontoret. 

– Det är ett önskemål från Trumps sida som man aldrig har funnit bevis på att det agerades på, så man får se till att inte skära med för bred kniv i den frågan, säger Joakim von Braun. 

Wikileaks kontakter med Donald Trump Jr.

Donald Trumps tidigare kampanjmedarbetare, Rick Gates, berättade enligt Mueller-rapporten att kampanjen hade planerat en presstrategi och en kommunikationskampanj som var baserad på möjligheten att Wikileaks skulle läcka fler Clinton-mejl. 

Wikileaks hade under valkampanjen kontakt med Donald Trumps son, Donald Trump Jr. 

Den 20 september skickade Wikileaks ett privat Twittermeddelande till Donald Trump Jr. där de tipsade om att en Trump-kritisk sajt som kopplade kandidaten till Rysslands president Vladimir Putin var på väg att startas. 

Kontakter mellan Donald Trump Jr. och Wikileaks beskrivs i Mueller-rapporten. Foto: Skärmavbild

Dagen efter svarade Donald Trump Jr. Wikileaks att han inte visste vilka som låg bakom sajten och tackade Wikileaks, enligt Mueller-rapporten. 

Wikileaks läckte mejl direkt efter skandalvideo på Trump

Den 7 oktober 2016 publicerade Washington Post videon där Donald Trump hörs säga att han uppvaktar kvinnor genom att kyssa dem och ta dem på underlivet: ”grab them by the pussy”. Videon förväntades skada Trumps kampanj allvarligt. 

Mindre än en timme efter att videon publicerats släppte Wikileaks mejl som, enligt Mueller-rapporten, hackats av GRU från Hillary Clintons kampanjchef, John Podesta. 

Hillary Clintons kampanjchef, John Podesta, fick sina mejl hackade och läckta via Wikileaks. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Mejl som Wikileaks då hade haft tillgång till sedan augusti, enligt Muellers rapport.

– Om det handlar om att stämma i bäcken för att filmen på Trump inte ska få för stor effekt så luktar det verkligen illa. Att man ingriper taktiskt, inte bara i allmänhet, säger Joakim von Braun. 

Hillary Clinton anklagades för att vilja skicka drönare på Assange

I oktober ska Wikileaks på nytt ha kontaktat Donald Trump Jr. i ett privatmeddelande på Twitter, och bett honom att sprida en länk som anklagade Hillary Clinton för att ha föreslagit att en drönare skulle användas mot Julian Assange. 

”Jag har redan gjort det”, svarade Trump Jr., enligt Mueller-rapporten. 

Donald Trump Jr. Foto: MATT YORK / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är okänt vad Wikileaks kände till om källorna och i Muellers utredning konstateras att det mesta av korrespondensen mellan organisationen och, vad som pekas ut som GRU:s hackare, skedde genom krypterade kanaler. 

Tror du att Wikileaks visste vilka som, enligt Mueller-rapporten, låg bakom DCLeaks och Guccifer 2.0? 

– Det skulle jag gissa. Det finns inte så många som har den här typen av kunskap och kapacitet. Det är inte första gången de här grupperna var ute och höll på med det här, säger Joakim von Braun. 

Assange antyder att mördad man låg bakom läckan

Däremot har Julian Assange antytt att en annan person låg bakom läckan från Demokraterna: Seth Rich, som var anställd vid Demokraternas partihögkvarter innan han mördades i juli 2016. 

Under ett kampanjrally för Donald Trump 2016 håller en av anhängarna upp en skylt om den mördade Seth Rich. Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS/ IBL

Wikileaks utlyste en belöning på 20 000 dollar för tips som kunde leda till att mördaren greps och fälldes. 

Under en intervju den 25 augusti 2016 sa Assange, enligt Mueller-utredningen:

– Om det är någon som potentiellt har kopplingar till vår publikation, och den personen har blivit mördad under suspekta omständigheter, så betyder det inte nödvändigtvis att det finns en koppling. Men det är en väldigt allvarlig sak... den typen av påstående är väldigt allvarligt, och vi tar allvarligt på det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.