Julian Assange. Foto: Peter Macdiarmid
Julian Assange. Foto: Peter Macdiarmid

Julian Assange kommer till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Wikileaksgrundaren Julian Assange har beslutat att komma till Sverige och låta sig förhöras.
Det uppger hans nyutsedda svenska PR-byrå.
- När han kommer till Sverige är inte jag säker på. Bara att han kommer till Sverige, säger Harald Ullman, vd för byrån.
Uppgifterna kommer från början från Dagensmedia.se, som skriver att PR-byrån Ullman PR utsetts till Julian Assanges svenska mediekontakt.
Uppgifterna bekräftas av Harald Ullman, som dock inte vet exakt datum när Assange kommer till Sverige.
– Jag kan bara säga att vi har i uppgift att hjälpa Assange med mediekontakter.

"Helt oskyldig"

Enligt Dagens Media kommer Assange till landet i december.
Varför väljer ni att företräda Assange?
– Han är helt oskyldig till våldtäkt, jag har läst polisförhören och han är oskyldig. Han har rätt att få hjälp i den här hårda medievärlden. Och jag tror att åklagaren kommer att lägga ner det här åtalet, säger Harald Ullman.
Om Assange delar den uppfattningen – varför har han då inte valt att komma hit tidigare?
– För att han är rädd för att bli utlämnad till USA, säger Harald Ullman.
High Court (motsvarande hovrätten) i London avslog i förra veckan Assanges överklagan mot utlämning till Sverige på alla punkter. Hans advokater har till nästa vecka på sig att begära tillstånd för en prövning i Högsta domstolen, skriver TT. Men Assange svenska advokat känner inte till uppgiften.
– Det har jag ingen aning om och kan varken bekräfta eller förneka uppgiften, säger advokat Björn Hurtig till TT – och tycker att resplanen låter lite märklig.
Frågor väcks också kring hur Assange ska kunna åka till Sverige, då han har fotboja i Storbritannien, uppger TT.
– Jag har inga kommentarer till det, jag vet faktiskt inte, säger Harald Ullman, vd för Ullman PR.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag