Skulle tingsrätten besluta att häva häktningen upphör den internationella efterlysningen att gälla och då blir Assange fri att lämna ambassaden.
Frontpersonen bakom visselblåsarsajten Wikileaks har varit häktad i sin frånvaro sedan den 18 november 2010 misstänkt för våldtäkt, tre fall av sexuellt ofredande samt olaga tvång av två kvinnor i Stockholm samma år.
Han har, trots påtryckningar från rättsväsendet, konsekvent vägrat att åka till Sverige för att låta sig bli förhörd om anklagelserna.
Fruktar USA vid utlämning
Assange har förklarat sin motvillighet med att han fruktar att Sverige ska lämna ut honom till USA, ett land som han menar vill ställa honom inför rätta för de avslöjanden han medverkat till att göra via Wikileaks.
Sedan två år tillbaka lever australiensaren på Ecuadors ambassad i London, där han fått fristad och politisk asyl.
Eftersom ambassaden är omringad av polis, med order att gripa Assange, har han emellertid inte vågat lämna byggnaden eftersom han då skulle bli gripen av brittisk polis och skickad till Sverige.
Julian Assanges tillvaro på ambassaden är allt annat än lyxig. Han lever i ett litet kombinerat sovrum och arbetsrum på nedervåningen av ambassaden som ligger i ett vanligt bostadshus precis bakom det exklusiva varuhuset Harrods i det fashionabla området Knightsbridge.
Assanges rörelsefrihet är ytterst begränsad eftersom han inte kan gå ut. För att kroppen ska producera D-vitamin har Assange en sollampa till hands.
Mamman har talat ut
Hans mamma har för brittiska The Times berättat om det stöd han får i form av vänner som "spelar musik och uppmuntrar honom att dansa med dem". Han har internetuppkoppling och ett motionsband för att fördriva tiden och hålla sig i form. Till en början sov han på en luftmadrass som senare ska ha uppgraderats till en mer bekväm variant.
Den nya häktningsförhandlingen är inplanerad den 16 juli. Det är första gången på två år som en domstol skall ta ställning till de bevis som finns i fallen mot 43-åringen.
- Vi har lämnat in en begäran om att häktningen skall hävas, bekräftar Assanges advokat, Thomas Olsson, för Expressen.
"Allvarligt ingrepp"
- Det är ett allvarligt ingrepp som man redan gjort gällande Julians rättigheter.
Överåklagare Marianne Ny har i en egen inlaga på sex sidor motsatt sig att häktningen hävs. I inlagan, som även undertecknats av vice chefsåklagare Ingrid Isgren, tillbakavisar Ny, en rad av försvararnas argument och kallar hans flykt till Ecuadors ambassad för ''självvald''.
Inget förhör i Sverige
Att låta förhöra Assange i London är inget alternativ enligt henne, något Assange och hans försvarare föreslagit flera gånger.
- Det har väl gått prestige i ärendet, säger Thomas Olsson.
Marianne Ny säger till Expressen att hon känner till att en ny häktningsförhandling är inplanerad i fallet Assange i mitten av juli.
- Häktade ärenden har alltid en möjlighet att få bevisningen prövad, säger hon.
Stannar inne
Claes Borgström som företräder den ena av kvinnorna säger i en kommentar:
- Min klient vill att Assange ska ställas inför rätta. Om han försätts på fri fot kommer det att innebära att det inte blir någon rättegång mot honom.
Enligt Thomas Olsson mår Assange dåligt av den uppkomna situationen:
- Det är en otroligt besvärlig situation. Julian kan exempelvis inte vistas utomhus.
Har han någonsin övervägt att åka till Sverige?
- Aldrig.