Den våldtäktsmisstänkte Julian Assange, 43, kan om några veckor vara en fri man. Foto: Stefan WermuthDen våldtäktsmisstänkte Julian Assange, 43, kan om några veckor vara en fri man. Foto: Stefan Wermuth
Den våldtäktsmisstänkte Julian Assange, 43, kan om några veckor vara en fri man. Foto: Stefan Wermuth
Skulle tingsrätten besluta att häva häktningen upphör den internationella efterlysningen att gälla och då blir Assange fri att lämna ambassaden. Foto: Rosie HallamSkulle tingsrätten besluta att häva häktningen upphör den internationella efterlysningen att gälla och då blir Assange fri att lämna ambassaden. Foto: Rosie Hallam
Skulle tingsrätten besluta att häva häktningen upphör den internationella efterlysningen att gälla och då blir Assange fri att lämna ambassaden. Foto: Rosie Hallam
Assanges försvarsadvokater kräver att bevisningen ska omprövas och häktningen hävas. Foto: Chris HelgrenAssanges försvarsadvokater kräver att bevisningen ska omprövas och häktningen hävas. Foto: Chris Helgren
Assanges försvarsadvokater kräver att bevisningen ska omprövas och häktningen hävas. Foto: Chris Helgren

Julian Assange kan vara fri om 12 dagar

Publicerad

Den våldtäktsmisstänkte Julian Assange, 43, kan om några veckor vara en fri man.

Assanges försvarsadvokater kräver att bevisningen ska omprövas och häktningen hävas.

Stockholms tingsrätt har beslutat att fallet ska prövas den 16 juli.

- Vi har goda argument och ser med tillförsikt mot ett positivt beslut, säger försvarsadvokat Thomas Olsson.

Skulle tingsrätten besluta att häva häktningen upphör den internationella efterlysningen att gälla och då blir Assange fri att lämna ambassaden.

Frontpersonen bakom visselblåsarsajten Wikileaks har varit häktad i sin frånvaro sedan den 18 november 2010 misstänkt för våldtäkt, tre fall av sexuellt ofredande samt olaga tvång av två kvinnor i Stockholm samma år.

Han har, trots påtryckningar från rättsväsendet, konsekvent vägrat att åka till Sverige för att låta sig bli förhörd om anklagelserna.

Fruktar USA vid utlämning

Assange har förklarat sin motvillighet med att han fruktar att Sverige ska lämna ut honom till USA, ett land som han menar vill ställa honom inför rätta för de avslöjanden han medverkat till att göra via Wikileaks.

Sedan två år tillbaka lever australiensaren på Ecuadors ambassad i London, där han fått fristad och politisk asyl.

Eftersom ambassaden är omringad av polis, med order att gripa Assange, har han emellertid inte vågat lämna byggnaden eftersom han då skulle bli gripen av brittisk polis och skickad till Sverige.

Julian Assanges tillvaro på ambassaden är allt annat än lyxig. Han lever i ett litet kombinerat sovrum och arbetsrum på nedervåningen av ambassaden som ligger i ett vanligt bostadshus precis bakom det exklusiva varuhuset Harrods i det fashionabla området Knightsbridge.

Assanges rörelsefrihet är ytterst begränsad eftersom han inte kan gå ut. För att kroppen ska producera D-vitamin har Assange en sollampa till hands.

Mamman har talat ut

Hans mamma har för brittiska The Times berättat om det stöd han får i form av vänner som "spelar musik och uppmuntrar honom att dansa med dem". Han har internetuppkoppling och ett motionsband för att fördriva tiden och hålla sig i form. Till en början sov han på en luftmadrass som senare ska ha uppgraderats till en mer bekväm variant.

Den nya häktningsförhandlingen är inplanerad den 16 juli. Det är första gången på två år som en domstol skall ta ställning till de bevis som finns i fallen mot 43-åringen.

- Vi har lämnat in en begäran om att häktningen skall hävas, bekräftar Assanges advokat, Thomas Olsson, för Expressen.

"Allvarligt ingrepp"

- Det är ett allvarligt ingrepp som man redan gjort gällande Julians rättigheter.

Överåklagare Marianne Ny har i en egen inlaga på sex sidor motsatt sig att häktningen hävs. I inlagan, som även undertecknats av vice chefsåklagare Ingrid Isgren, tillbakavisar Ny, en rad av försvararnas argument och kallar hans flykt till Ecuadors ambassad för ''självvald''.

Inget förhör i Sverige

Att låta förhöra Assange i London är inget alternativ enligt henne, något Assange och hans försvarare föreslagit flera gånger.

- Det har väl gått prestige i ärendet, säger Thomas Olsson.

Marianne Ny säger till Expressen att hon känner till att en ny häktningsförhandling är inplanerad i fallet Assange i mitten av juli.

- Häktade ärenden har alltid en möjlighet att få bevisningen prövad, säger hon.

Stannar inne

Claes Borgström som företräder den ena av kvinnorna säger i en kommentar:

- Min klient vill att Assange ska ställas inför rätta. Om han försätts på fri fot kommer det att innebära att det inte blir någon rättegång mot honom.

Enligt Thomas Olsson mår Assange dåligt av den uppkomna situationen:

- Det är en otroligt besvärlig situation. Julian kan exempelvis inte vistas utomhus.

Har han någonsin övervägt att åka till Sverige?

- Aldrig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag