Wikileaks grundare Julian Assange är misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande i Sverige. Foto: Martial Trezzini
Wikileaks grundare Julian Assange är misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande i Sverige. Foto: Martial Trezzini

Julian Assange kallar nya svenska vittnen

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Julian Assange jagas nu av den brittiska polisen som kan komma att gripa honom redan under helgen.
Samtidigt vill Assanges svenska advokat Björn Hurtig kalla två nya vittnen till förhör.
- De har iakttagit saker som kan ha bäring på åtminstone en av de målsägandes trovärdighet, säger Hurtig till Expressen.
Scotland Yard säger sig ha vetat var Wikileaks grundare Julian Assange befinner sig i över en månad. De har dock inte kunnat gripa honom, då det inte funnits tillräckliga uppgifter om den svenska straffsatsen i den europeiska arresteringsordern som har utfärdats av Sverige.
I går skickade åklagarmyndigheten in de kompletterande uppgifterna.

"Vet inte när det når fram"

- Det har gått iväg, men det går via de officiella kanalerna. Det är rätt många instanser som ska titta på det, så jag vet inte när det når fram till slutmottagaren, säger åklagare Marianne Ny.
Hon vill inte uppge om Sverige har fått någon information från Storbritannien om att ett gripande är nära. Marianne Ny vill inte heller kommentera om hon har fått information från Scotland Yard om var Assange befinner sig.
Sverige kommer dock att få information om ett gripande så fort det sker. Vid ett eventuellt gripande kan det dock dröja innan Assange förs till Sverige.

Kan överlämna sig själv

- Det sker inte omedelbart. Först infomeras personen om arresteringsordern och innehållet i den, och ges möjlighet att själv överlämna sig. Om man motsätter sig det har man rätt att höras av det mottagande landets myndigheter, och de beslutar sedan om utlämnande, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.
Enligt åklagare Marianne Ny har bevisläget inte förändrats.
- Nej, det är det samma som vid häktningsförhandlingarna, säger Ny. Assanges advokat Björn Hurtig kommer dock att begära att två nya vittnen förhörs av polisen angående sexanklagelserna mot Julian Assange.
- Senast i förrgår hade jag samtal med människor som hade vittnesiakttagelser som jag bedömer vara så intressanta att jag tänker begära att polisen förhör de här människorna som en del i förundersökningen.
Vad är det för uppgifter?
- De har iakttagit saker på nära håll och det kommer att ha bäring på främst en av de målsägandes trovärdighet, som jag ser det.

Gömd sedan den 5 november

Julian Assange har gömt sig sedan den 5 november. I går svarade han dock på frågor på tidningen The Guardians hemsida. Han slår bland annat tillbaka mot de hot som har riktats mot honom den senaste tiden och säger att materialet kommer att leva vidare om han försvinner.
"Om något skulle hända oss kommer den viktigaste informationen att spridas automatiskt", skriver Assange.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag