Foto: AFP och PATRIK LUNDIN
 Foto: AFP och PATRIK LUNDIN

Julian Assange gripen

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assange har arresterats i London, uppger Sky News.
Han arresterades vid 10.30-tiden svensk tid, enligt tv-kanalen.


Vid 11.20 rapporterade Sky News att Julian Assange kommer att infinna sig i domstol i London inom cirka två till tre timmar. Domstolen Westminster Magistrates Court ska besluta huruvida Assange ska lämnas ut till Sverige eller inte.
Enligt Sky News kan borgensumman uppgå till mellan 100 000 och 200 000 pund. Pengarna måste komma från sex olika personer. Kan Assange inte få fram pengarna tvingas han stanna i förvar.
Julian Assange misstänks för våldtäkt i Sverige, anklagelser som han förnekar.
Londons Metropolitan Police bekräftar att Assange har gripits. 

"Kommer bestrida utlämning"

Assanges svenske advokat Björn Hurtig säger att hans klient sannolikt kommer att bli utlämnad till hit eftersom man i andra länder som har avtal med Sverige brukar följa domstolsbeslutet här.
- Men han kommer nu närmast att bestrida utlämning och jag vet inte hur lång tid processen tar i England, som ju har ett annat system för överklagande till exempel. Jag har varit med om att det kan ta upp till en månad, säger Hurtig till TT.

Tror att han kommer att släppas

När Assange väl kommer till Sverige kommer han omedelbart att ställas inför en häktningsdomare som ska pröva frågan om han ska vara häktad en gång till.
- Åklagaren har begärt honom häktad för att hon vill förhöra honom. När ett förhör har skett tror jag att han kommer att släppas, eftersom det vore oproportionerligt att hålla honom fortsatt häktad. Dessutom tror jag att misstankarna mot honom kommer att släppas eftersom han inte begått något brott, säger Hurtig till TT.

"Hotas bli utlämnad till USA"

Assanges brittiska advokater oroas över att Assange kan komma att skickas vidare från Sverige till USA.
- Jag tror att han kommer att få en rättvis utfrågning i Storbritannien men att hans möjligheter till en rättvis rättegång om han skulle bli utlämnad till USA, vilket är ett verkligt hot, är nästan obefintliga, sade en av Assanges Londonbaserade advokater Jennifer Robinson till australiska ABC tidigare i dag.
Tommy Kangasvieri vid den internationella enheten hos rikskriminalpolisen säger till Expressen.se:
-  Jag har bara sett på tv att han ska vara gripen. Jag hänvisar alla frågor till åklagaren, det är hon som håller i utredningen och sitter på svaren.
Expressen.se har sökt överåklagare Marianne Ny samt Assanges brittiske advokat Mark Stephens utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag