Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julian Assange föremål för ny brottsutredning

Julian Assange är föremål för en ny brottsutredning, uppger Wikileaks enligt Express. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad sedan 2012. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Wikileaks anklagar Ecuadors ambassad för omfattande spionage mot Julian Assange inne på ambassaden i London.

Det avslöjar Wikileaks chefredakör Kristinn Hrafnsson.

– Det är en ”Truman show”-liknande situation. 

I förra veckan kom rapporter om att Julian Assange var på väg att kastas ut från Ecuadors ambassad i London, enligt Wikileaks själva.

En högt uppsatt källa inom den ecuadorianska staten har sagt till Wikileaks att Julian Assange kommer kastas ut inom 'dagar eller timmar'”, skrev de på Twitter. 

Ecuador förnekade sedermera uppgifterna. 

Nu kommer nya uppgifter från Wikileaks som handlar om omfattande spioneri mot Julian Assange inne på ambassaden.

Material kan ha skickats till Trump-administrationen 

Enligt Kristinn Hrafnsson ska Assange bland annat ha övervakats genom övervakningskameror överallt i byggnaden.

– Det här är både olagligt och extremt oetiskt, säger Hrafnsson under presskonferensen. 

Han menar att de har skäl att tro att materialet har skickats vidare till USA och Donald Trumps administration. Wikileaks uppgav vidare att ska ha blivit utsatta för utpressning av en grupp i Spanien som hotat att släppa en läkarjournal om inte organisationen betalade tre miljoner euro, skriver Reuters. 

Wikileaksgrundaren Assange har befunnit sig inne på ambassaden sedan 2012. Han beviljades asyl efter att det stått klart att Storbritannien skulle överlämna honom till Sverige på grund av misstankarna om våldtäkt. I USA är Julian Assange misstänkt för att ha spridit stulna dokument från den amerikanska militären. 

Julian Assange föremål för ny brottsutredning

På tisdagen skrev Wikileaks själva i ett mejl som brittiska tidningen Express har tagit del av att  Assange var föremål i en ny brottsutredning. 

WikiLeaks kommer att hålla en pressträff angående ett nytt, totalt oväntat, brottsfall som inkluderar Julian Assange vilket har eskalerat de nuvarande spänningarna”, står det i mejlet enligt tidningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.