Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Julian Assange åtalas på ytterligare 17 punkter

Julian Assange. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester mot att Julian Assange greps. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska justitiedepartementet meddelar att Wikieaksgrundaren Julian Assange åtalas på ytterligare 17 punkter, bland annat för spionage, av en domstol i Virginia.

– Julian Assange är ingen journalist, säger John Demers, chefen på justitiedepartementets nationella säkerhetsavdelning.

Julian Assange åtalas misstänkt för att på ett olagligt sätt försökt få tag på och avslöjat nationell säkerhetsinformation genom att publicera hemligstämplade dokument från krigen i Iran och Afghanistan, skriver Washington Post.

Brotten ska ha begåtts 2010 och ska ha utförts tillsammans med Chelsea Manning, som tidigare jobbade inom USA:s militära underrättelsetjänst.

– Justitiedepartementet tar journalisters roll i vår demokrati på allvar och vi tackar er för den. Det har aldrig och kommer aldrig att vara departementets roll att misstänkliggöra dem för att de rapporterar. Men Julian Assange är ingen journalist, säger John Demers, chefen på justitiedepartementets nationella säkerhetsavdelning, i ett uttalande.

Julian Assange åtalas under ”Espionage Act”, en spionerilag som hittills inte har lett till några fällande domar, skriver CNN.

USA:s tidigare president Barack Obama övervägde att åtala Julian Assange under den här lagen, men valde att inte göra det med hänsyn till eventuellt negativ påverkan på traditionell journalistik, skriver New York Times.

Enligt The Guardian riskerar Julian Assange totalt 175 års fängelse om han fälls på samtliga punkter.

”Det här är galenskap”

Wikileaks svarar på beskedet om det nya åtalet på Twitter:

”Det här är galenskap. Det är slutet på journalistik om nationell säkerhet och det första tillägget i USA:s konstitution [som berör pressfrihet, reds. anm.].”

https://twitter.com/wikileaks/status/1131656403112931331

Wikileaksgrundaren åtalades i mars misstänkt för att ha försökt hacka sig in i datorer hos amerikanska myndigheter.

Han sitter för tillfället i fängelse i London, dömd för att ha brutit mot bestämmelser kring sin borgen. Under dramatiska former bars han i april ut ur Ecuadors ambassad i den brittiska huvudstaden, efter att ha bott där i nästan sju år. USA vill få honom utlämnad, men Assange försöker stoppa detta.

Tidigare i maj meddelade den svenska åklagarmyndigheten att man återupptar våldtäktsutredningen från 2010 mot Julian Assange.