Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julia knivskars – för att hon vägrade sex

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julia skars i ansiktet för att hon inte ville ha sex.
Foto: Privat
Fallet ligger nu hos Högsta domstolen efter att gärningsmannens ålder inte kunnat bestämmas.
Foto: Privat

Julia, 17, blev knivskuren i ansiktet av en kille vars identitet och ålder är okända när hon avvisade hans sexuella inviter.

Han dömdes som vuxen i hovrätten – men själv hävdar gärningsmannen att han är 16 år.

Fallet ligger nu i Högsta domstolen och kommer att bli vägledande för framtida domar om gärningsmäns åldrar.

Expressen har tidigare berättat om ärendet där en kille som uppgivit identiteter med åldrar mellan 16 och 29 år knivskurit en tonårsflicka som inte ville ha sex med honom.

Flickan heter Julia, är 17 år och väljer nu att ge sin berättelse om överfallet i november förra året.

Julia och hennes vän var på väg till en taxi utanför det asylboende där de varit för att besöka killen när han följde efter och tog tag i henne.

– Han tog tag i min hals, det sved till lite och började rinna från ansiktet. När jag kände efter med händerna såg jag att det var blod. Då förstod jag att jag blivit knivskuren, säger hon.


LÄS ÄVEN: Malin Roos: Jättesvårt att utifrån vad man ser uttala sig om ålder


Bilderna från förundersökningen visar knivsår i mungipan och i pannan. De fysiska ärren har läkt bra, säger Julia.

Över ett halvår efter knivattacken mår hon sämre psykiskt.

– Jag tycker det är jätteobehagligt att gå ut. Jag känner mig rädd och misstänker att varenda människa kan vara en mördare.

"Påstod först att han var 22"

Under förhandlingen i tingsrätten fick hon kännedom om killens alternativa identiteter.

När han befann sig i Tyskland, under 2015, så visade han även upp ett pass där han var född 1988, som skulle innebära att han är 28 år fyllda och under den identiteten blev han även lagförd där. Men han har även sagt sig vara född 1986.

Killens ålder hade även kommit på tal när hon och hennes vän besökte hans rum på asylboendet söder om Stockholm.


LÄS ÄVEN: HD i avgörande dom efter barnvåldtäkten


– Alltså han påstod först att han var 22, men jag tyckte att han såg äldre ut än så. Han såg ut att vara i 30-årsåldern. Samtidigt betedde han sig väldigt omoget, som ett barn. Som någon som var yngre än mig.

Enligt en tandundersökning är den troligaste skattningen att han är minst 19,2 år. Han kan sålunda vara äldre men tandläkaren skriver i sina slutsatser att det finns en 16 procents möjlighet att han ännu inte uppnått 18,2 års ålder eller 2,5 procent möjlighet att han ännu inte uppnåt 17,2 års ålder.

Kniven som användes
Foto: Polisen

Den högsta åldern som han har uppgivit skulle innebära att han är 29 år och ska fylla 30 inom några månader.

– Det var i Tyskland som han uppgav den identiteten. Då sa han att han var marockansk medborgare, säger Jonas Lövström.

"Jag blev ganska irriterad"

Vid den första domen, i tingsrätten accepterade rätten gärningsmannens påstående, att han var 16 år då brottet skedde och dömde honom till ungdomstjänst.

– Jag blev ganska irriterad eftersom man tydligt ser på honom att han inte är i den åldern. Han har rynkor i hela ansiktet, säger Julia.

Hovrätten ansåg i stället att mannen skulle dömas som vuxen och gav honom ett och ett halvt års fängelse och utvisning till Algeriet.

– Jag tyckte att hovrättens dom var bättre, säger Julia

Hans försvarare, Martin Larsson, menar dock att hans klients uppgift om sin ålder ska ligga till grund för bedömningen eftersom det inte är ställt bortom rimligt tvivel att den inte stämmer.

Därför har han överklagat domen till Högsta domstolen som väntas meddela sitt beslut inom de närmaste veckorna.

Julia är klar över vilken dom hon anser är den riktiga.

– Jag hoppas att han döms som en vuxen person. Han har ljugit om sin ålder tidigare. Jag hoppas att ingen annan råkar ut för samma sak som jag.

Ogillade åtalet

I en rad fall den senaste tiden har domstolar haft den otacksamma uppgiften att döma människor som saknar identiteter och säkra åldersuppgifter. Bland annat så florerade en stor mängd alias med olika åldersuppgifter kring fyra ensamkommande ungdomar som i vintras dömdes för en uppmärksammad, brutal gruppvåldtäkt vid utkiksplatsen Fåfängan i Stockholm.

Osäkerheten gjorde att hovrätten, trots att det slogs fast att han var skyldig, ogillade åtalet mot en av ungdomarna eftersom de ansåg att det inte kunde uteslutas att han var 14 år när han deltog i våldtäkten. De andra dömdes till sluten ungdomsvård.

Och en färsk dom som väckt ilska gäller barnvåldtäkt mot en 13-årig flicka i Mariestad. Där slapp gärningsmannen fängelse genom att hävda att hans jemenitiska pass, med födelseår 1996, var felaktigt och att han i själva verket är född 1999.

I stället fick han skyddstillsyn.

"Jag tycker det är viktigt"

Därför är Högsta domstolens prövning av bevisvärdering vid åldersbestämningar efterlängtad bland domstolar och såväl åklagare som advokater.

Hur känns det att ditt rättsfall genom HD:s beslut kommer att bli vägledande för bevisvärdering vid åldersbestämningar i domstolar?

– Jag tycker det är viktigt att man kommer fram till rätt ålder eftersom det är väldigt stora skillnader i straff mellan någon som är 15 och någon som är 20 år, säger Julia.

Domstolarna: så gammal bedöms han vara

Expressen rapporterade i tisdags om Julias fall som nu kommer att tas upp Högsta domstolen.

Fallet har tagits upp av Södertörns tingsrätt. Tingsrätten bedömde att gärningspersonen var 17 år eller yngre och dömde honom till ungdomstjänst för grov misshandel och ringa narkotikabrott.

Svea hovrätt rev upp domen. Rätten dömde honom som en vuxen lagöverträdare. Straffet blev ett och ett halvt års fängelse och utvisning till Algeriet.

Nu, när fallet tas upp i Högsta domstolen, blir fallet prejudicerande i frågan om åldersbedömning av misstänkta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.