Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julia, 29, kom från London – kan inte beställa hemtest

Hör inrikesministern på presskonferensen.
Julia Olsson bor i London och besöker sina föräldrar i Stockholm över julen. Eftersom hon saknar folkbokföring i Sverige har hon inte lyckats beställa ett hemtest.
Foto: Privat
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Londonbon Julia Olsson, 29, reste nyligen till Sverige för att fira jul med familjen.

På Folkhälsomyndighetens uppmaning försökte hon beställa hem ett coronatest – men möttes av förvirring. 

– De var tveksamma och verkade inte ha koll, säger hon.

På måndagen infördes inreseförbud från Storbritannien eftersom en ny, sannolikt mer smittsam variant av coronaviruset sprider sig snabbt i sydöstra England.

Folkhälsomyndigheten uppmanade då alla som kommit från Storbritannien till Sverige från den 12 december att testa sig, undvika kontakter och stanna hemma i en vecka.

29-åriga Julia Olsson bor och arbetar i London. I lördags reste hon hem till föräldrarna i Stockholm, bara dagar före inreseförbudet. Hon steg ombord flygplanet samtidigt som premiärminister Boris Johnson varnade befolkningen för den nya mutationen.

– Jag har inte träffat min familj på länge, så det var skönt att jag hann åka till Sverige. Men det skulle så klart vara jättehemskt om det visar sig att jag har fått med mig den här mutationen, säger hon.

”Verkade inte ha koll”

Även om Julia Olsson saknar symtom vill hon följa Folkhälsomyndighetens uppmaningar. Hon isolerar sig hemma hos föräldrarna, där hon bor under vistelsen. Men när hon på myndighetens uppmaning försökte beställa hem ett coronatest möttes hon av förvirring.

– Jag ringde först till vårdguiden, men de hade ingen koll och hänvisade till Folkhälsomyndigheten. När jag ringde dit sa de att vi skulle ta bilen till en testplats, men vi bor mitt i stan och har ingen bil. Då blev vi uppmanade att ringa närmsta vårdcentral, säger Julia Olsson.

Hon är inte längre folkbokförd i Sverige och kan därför inte ladda ner appen som många stockholmare använder för att beställa hem ett test. När hon i stället ringde närmaste vårdcentral, där hon tidigare hade varit listad, ifrågasatte de varför hon överhuvudtaget skulle testa sig utan att ha symtom, berättar Julia Olsson.

– Det var lite förvånande. De var tveksamma och verkade inte ha koll på de nya direktiven kring smittan i Storbritannien. När jag till slut fick boka en tid för att hämta ut testet, sa de att någon i min familj kanske kan hämta det åt mig. Vi kom fram till att min mamma får åka dit, men det blir också konstigt eftersom jag bor hos mina föräldrar. Om det visar sig att jag är smittad lär de också ha fått det.

Svaret: ”Kanske inte optimalt”

Region Stockholm uppger via sin presstjänst att informationen om resenärer från Storbritannien gick ut till vårdgivarna i länet under tisdagen.

”Så alla vårdgivare kanske inte fått all information ännu.

Claes Ruth, testsamordnare i Region Stockholm, säger att det nu också finns särskild information för resande från Storbritannien på webbplatsen 1177. Där kan man beställa ett test kostnadsfritt. 

Region Stockholm kan däremot inte ordna hemtest till personer utan folkbokföring, utan man får i sådant fall hämta upp testet på en vårdcentral via ombud, precis som i Julia Olssons fall.

– Det är kanske inte optimalt, men det blir svårt att lösa tekniskt utan ombud, säger Claes Ruth.

Möjligheterna att testa sig utan folkbokföring ser lite olika ut i regionerna, enligt Emma Spak, sektionschef vid SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

– Ofta kan man inte boka via elektroniska system, utan behöver vända sig direkt till vården för att få en tid för testning. Personer som inte är folkbokförda i Sverige kan exempelvis få hjälp via vårdcentralen, säger hon.

Resenärerna från London: ”Planet var helt fullt”

Det första planet för dagen från Storbritannien har landat på Arlanda – utan några åtgärder för passagerarna.

Folkhälsomyndigheten: Testa dig om du har varit i Storbritannien

Regeringen inför inreseförbud från Danmark och Strobritannien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.