Julia Adolfsson har tagit p-piller i sju år – inte bara som preventivmedel utan också för att lindra den svåra mensvärken.
Men nu är det slut, berättar 24-åringen från Falun.
Dalarnas Tidningar var först med att uppmärksamma den obehagliga händelsen som inträffade när Julia skulle delta i ett lopp i Borlänge tidigare i år.
Dagarna innan hade hon plågats av intensiv spänningshuvudvärk. Julia kunde inte ens köra bil då hon inte såg mer än några meter framför sig.
Dagen för loppet anlände – men när Julia gick från parkeringsplatsen kollapsade hon plötsligt.
– Jag nyste, och då blev det ett sådant tryck att jag föll ihop.
Julia kräktes samtidigt som förbipasserande ringde efter en ambulans.

Beskedet på sjukhuset: ”Aldrig mer p-piller”
Genom röntgen upptäckte läkarna att hon drabbats av blodproppar i hjärnan.
– Jag var väldigt borta. Jag hade en massa morfin i kroppen och förstod inte allvaret, utan sov mest. Det är först nu i efterhand, när man har pratat med läkarna, som man förstår vilket allvarligt tillstånd jag befann mig i.
Julia berättar att hon fick beskedet att blodpropparna berodde på hennes p-piller. Några andra anledningar kunde man inte hitta i blodproverna som hade skickats på analys.
– Jag fick sluta med mina p-piller på en gång. Jag får aldrig mer äta det, berättar Julia.
– Jag har vänner som också äter p-piller. De blev väldigt förvånade och fick sig en tankeställare kring vad det egentligen är som man stoppar i sig. Risken är ju väldigt liten, men någon måste vara den där procenten som får en blodpropp.

Tillverkarens varning
P-pillren som Julia har tagit den senaste tiden innehåller gestagen och östrogen.
I bipacksedeln varnar tillverkaren för att kombinerade hormonella preventivmedel av den här typen ökar risken för blodpropp.
”I sällsynta fall kan en blodpropp blockera blodkärlen och orsaka allvarliga problem”, står det också.
– Jag är varken överviktig, röker eller har blodproppar i släkten. Men samtidigt är det bra att det här kom fram nu. Vid graviditet ökar risken för blodproppar, så när det är min tur kommer vården hålla koll på mig. Jag kommer behöva ta blodförtunnande medel, berättar Julia.
Sara Hogmark som arbeta som mödrahälsovårdsöverläkare på Falu lasarett säger till Dalarnas Tidningar att blodpropp är en ovanlig, men allvarlig, biverkan av p-piller.
Hon uppmanar också alla som är oroliga för att drabbas att besöka en barnmorska för att få rådgivning.