Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julia, 22: "Det sa bara pang – sen kom snön"

Julia Carlbäcker, 22, Alexander Angrén, 23 och Ida Gillsjö, 20.Foto: Emanuel Bylund
Här hittades de.

AMMARNÄS. De tre folkhögskoleeleverna satt fast i två dygn i ett vindskydd på kalfjället.

Nu berättar de om väderomslaget som kunde ha kostat dem livet.

– Det sa bara pang och sen kom snön och vinden, säger Julia Carlbäcker, 22, från Gävle.

Julia Carlbäcker, 22, Alexander Angrén, 23, från Uppsala och Ida Gillsjö, 20, från Alstermo pluggar tillsammans på folkhögskolan Bibelfjäll i Hemavan.

Under påsklovet var de ute på en skidtur längs Kungsleden på Lapplandsfjället.

När de var uppe på kalfjället slog vädret plötsligt om snabbt och skidturen gick från behaglig till livsfarlig.

– Jag har aldrig varit med om ett sådant väderomslag, säger Julia Carlbäcker.

Hon berättar att de var på väg ner efter att ha ätit lunch i den vindskyddsstuga som de sedan skulle söka skydd i tillsammans med Uppsalastudenterna Barbro Andersson, 29, Per Marklund, 29, och Michael Deflorian, 25.

"Jag ramlade"

Under skidfärden slog plötsligt ovädret till med full kraft.

– Det sa bara pang och sen kom snön och vinden. Pulkan som vi hade efter oss vred sig och jag ramlade.

De försökte först att ta sig neråt för att komma till nästa fjällstuga - men de fick snabbt tänka om.

– När vi fortsätter neråt så inser vi att vi inte ser nästa ledmarkering. Då förstår vi att de kan bli riktigt farligt om vi kommer ifrån leden så vi bestämmer oss för att vända tillbaka till vindskyddet, säger Carlbäcker.

När de kom till vindskyddet träffade de tre andra personer som de skulle komma att bo tillsammans med i två dygn.

– Vi bestämde oss snabbt för att vi skulle stanna kvar och vänta på att vädret skulle bli bättre, säger Carlbäcker.

Åt böngryta och pasta

Skolan där de tre vännerna studerar lär ut mycket kunskap om hur man ska bete sig i fjällen och Carlbäcker berättar hur de använde det de lärt sig för att överleva.

– Vår lärare är fjällräddare och han har berättat skräckhistorier om folk som dör när de inte hittar tillbaka från toaletten. Då mycket tid gick åt till att planera rent praktiska detaljer. Till exempel knöt vi ett rep i dörren som man skulle hålla i när man gick till dasset.

Carlbäcker och hennes vänner var precis i början av sin tur som skulle gå från Ammarnäs till Hemavan där de bor. Därför hade de fortfarande mycket mat kvar när de fastnade.

– Vi hade med oss torkad mat som böngryta och pasta med pastasås. Det fanns ved också så vi hade det efter omständigheterna väldigt bra. Vi skämdes nästan när vi hörde hur stor uppmärksamhet det fått.

Räddningen kom som en chock

På torsdagen kunde de följa på radion hur den första räddningsinsatsen misslyckades på grund av det svåra vädret. Carlbäcker berättar att de blev chockade när de såg fjällräddarna komma sent på kvällen i stället.

– Vi hade väl tänkt att vi skulle få vara kvar en natt till. När vi höll på att gå och lägga oss tittade Alexander ut genom fönstret och sa att han såg en skoter. Jag trodde att han skämtade men sen kollade jag och då kom det flera skotrar. Fjällräddarna stormade in och sa att vi hade en kort väderlucka så vi fick packa ihop direkt och ge oss av snabbt. Det var himla skönt att komma tillbaka.

Efter midnatt kom eleverna tillbaka till hemmet på folkhögskolan i Hemavan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.