En stor personlighet. Glad och vänlig men också modig och humoristisk.
Så beskrivs Julia Markström, 21, av den tre år äldre storasystern Evelina Markström.
– Hon var min bästa vän. Vad det än gällde kunde jag lite på henne. Vi såg fram emot så mycket tillsammans i livet.

Drömde om att bli lärare
Det var förra fredagen som Julia Markström gick till jobbet som elektriker på firman Cranex, som utförde arbete i LKAB:s gruva i Svappavaara, Kiruna kommun. Hon gick på en gångbrygga när en av de gallerdurkar som bron är uppbyggd av plötsligt lossnade. Julia föll handlöst fem meter och omkom av sina skador, vilket NSD tidigare också rapporterat om.
Kvar finns Julias föräldrar, Kristina och Göran Markström, hennes syskon Evelina och Herman och hennes pojkvän Robin med en bottenlös sorg.
– Vår sorg och saknad är obeskrivlig, men det värsta är egentligen vetskapen om att Julia gick miste om en sådan stor del av sitt liv. Vi har förlorat Julia, men Julia har förlorat allt, säger mamma Kristina Markström.
Julia hade jobbat som elektriker på Cranex sedan i februari och trivdes bra. Men det fanns en dröm om att bli lärare. Den 14 augusti skulle Julia börja som lärare på elprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Nu blir den 14 augusti Julias begravningsdag.
– Hon var väldigt älskad av sin omgivning och lämnar ett stort tomrum efter sig, säger Kristina Markström.

Kritisk mot LKAB:s ledning
Kristina Markström frågar sig hur det är möjligt att en olycka likt denna ska kunna hända.
– LKAB går ut väldigt stort med att säkerheten går först. Men LKAB är ett miljardföretag och var går vinsten? Den går inte till att underhålla säkerheten för dem i branschen, i alla fall inte i tillräckligt hög grad. Något sådant här ska inte kunna hända.
Hon berättar att familjen har fått ett fint bemötande från Julias chefer och kolleger på Cranex och från lokala chefer på LKAB, men de önskar att någon högre upp i företaget kunde ha hört av sig i ett tidigt skede.
– Till att börja med går alla våra tankar till familjen, närstående och till hennes arbetskamrater. Det här är en ofattbar tragedi, det absolut värsta som kan hända. Det finns inte ord för en sån här händelse. Jag försöker men det känns otillräckligt. Det är en oerhörd tragik och hela bygden är påverkad av det här, säger Magnus Arnkvist, direktör för LKAB:s Division södra där Svappavaara ingår.
Han säger att koncernledningen ordnat ett personligt möte med de anhöriga på måndag.
– Deras upplevelse kan jag inte lägga någon synpunkt på. Vi har via olika kanaler försökt komma i kontakt med familjen men det har varit ett kaotiskt skeende sen olyckan hände. Men nu vet jag att det kommer att bli ett personligt möte mellan familjen och företaget på måndag.

Polis, Arbetsmiljöverket och LKAB utreder
Sedan olyckan står både anrikningsverket och kulsinterverket stilla och personalen vill inte jobba där innan arbetsplatsen anses som säker. En certifierad firma besiktar platsen med hjälp av LKAB:s personal. Den första inspektionen kan bli klar under helgen.
– Säkerheten är en punkt på varje dagordning men någonstans har det brustit i rutinerna. Det är helt vansinnigt att sånt här kan hända. Man tittar nu igenom allt ordentligt för att säkerställa att personalen inte behöver vara orolig för att gå på gallerdurksgolven, säger Pentti Rahkonen, klubbordförande för IF Metalls gruvklubb 135 i Svappavaara.
Samtidigt pågår utredningar från Arbetsmiljöverket, polisen och LKAB.
– Jag vill inte spekulera i anledningen till olyckan men generellt kan man säga att det ofta brukar vara en ganska lång händelsekedja. Det är den komplexa händelsekedjan som vi försöker ta fram nu. Det är oftast inte bara en faktor utan flera olyckliga omständigheter som rutiner, regelbundet underhåll och designkriterier, säger Magnus Arnkvist.
Enligt LKAB ska man starta ett långsiktigt projekt för att se över alla gångbryggor med gallerdurkar och undersöka om man eventuellt behöver bygga om. Att en människa dör på sitt jobb är det värsta som kan hända LKAB, har bolagets vd och koncernchef Jan Moström sagt i ett uttalande efter dödsfallet.
– Därför är en dödsolycka ett stort misslyckande för oss, och LKAB ska medverka fullt ut i utredningen av händelsen, parallellt med våra egna undersökningar för att säkra att en liknande händelse aldrig ska kunna ske igen.