Förtvivlade. Sven och Inger Johansson sörjer sitt barnbarn Julia, som dog 13 år gammal. Samtidigt kämpar de för att dottern Marie ska få tid att arbeta med sin sorg. Foto: HENRIK HANSSON
Förtvivlade. Sven och Inger Johansson sörjer sitt barnbarn Julia, som dog 13 år gammal. Samtidigt kämpar de för att dottern Marie ska få tid att arbeta med sin sorg.  Foto: HENRIK HANSSON

Julia, 13, dog – mamman tvingas jobba

Publicerad
Uppdaterad
Julia, 13, dog i leukemi i januari.
Direkt efter begravningen uppmanades mamma Marie Lekaregård att börja jobba igen.
Motiveringen: Sorg är ingen sjukdom.
- Jag vill att min dotter ska få sörja i lugn och ro, säger Julias mormor, Inger Johansson.
Julia Lekaregård kämpade mot cancern i tre år. Så sent som i maj 2007 var hon färdigbehandlad och kunde komma hem.
I höstas började hon högstadiet, i december gjorde hon flera
innebandymål.
Men dagarna före jul fick familjen beskedet att cancern kommit tillbaka – i rasande fart.
Julias kropp klarade inte av de svåra behandlingarna än en gång. Innebandytjejen Julia, från Gagnefs, hann inte bli 14 år. Den 13 januari i år avled hon på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Brev dagen efter

Sedan dotterns plötsliga insjuknande har Julias mamma Marie varit sjukskriven för en akut kris-reaktion. När dottern dog, efter bara tre veckor, ville läkaren förlänga Maries sjukskrivning. Men försäkringskassan vägrar.
Dagen efter Julias begravning fick Marie ett brev från försäkringskassan: Hon måste börja jobba igen.

”En chock”

Distriktsläkaren Karin Lisspers har skrivit mammans intyg. Foto: Tomas Nyberg Marie orkar inte själv prata med Expressen, men har tillsammans med sina föräldrar bestämt att berätta om
familjens svåra situation.
– Julias död kom som en chock för oss alla. Vi hade inte väntat oss att hon skulle dö, det hände så snabbt, säger Inger Johansson, Maries mamma.
Inger och Sven Johansson förklarar:
– Marie tar timme för timme. Hon kan inte sova på nätterna, hon vaknar och har mardrömmar.
Julias syskon mår också väldigt dåligt och behöver tas om hand.

”Man fungerar inte”

Distriktsläkare Karin Lisspers har skrivit Maries alla sjukintyg.
– Jag har beskrivit
Maries situation väldigt tydligt, ändå har de fått avslag, säger hon.
Vad händer om man går tillbaka till jobbet när man har sorg?
– Man fungerar inte på arbetet över huvud taget. Om man biter ihop och tränger undan sorgen är risken stor att det visar sig på andra sätt längre fram. Kanske genom en depression eller en kroppslig sjukdom.
Jessica Isaksson
Jessica Isaksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag