Julgranskula, pumla eller polla – vad säger du?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vad kallar du det du har i granen?
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Hänger du upp pumlor i julgranen?

Om svaret är ja kommer du troligtvis från Norrbotten. 

– Söder om Norrbottensgränsen är det ingen som känner till pumla, säger språkvetaren Rune Westerlund. 

Julen närmar sig med stormsteg och i en del hem har julgranen redan fått flytta in. Kanske har den också pyntats med glitter, ljus och pumlor. 

Pumlor? Ja, julgranskulor alltså. 

Ordet är starkt knutet till Norrbotten och förekommer framför allt i länets kustkommuner, enligt språkvetaren Rune Westerlund. 

– Det är väldigt starkt utbrett. Men när det gäller söder om Norrbottensgränsen så är det ingen som känner till pumla om de inte har hört det från en norrbottning.

Rune Westerlund kommer från Umeåtrakten i Västerbotten. När han för 50 år sedan lämnade sin hembyggd och flyttade norrut hade han aldrig hört talas om ordet pumla.

– Det var helt nytt för mig. 

Att orden är så pass begränsade till Norrbotten menar Westerlund beror på att länet utgör ett sådant stort geografiskt område.
Foto: Colurbox

Pumla vann när läsarna sa sitt

Det norrbottniska ordet har uppmärksammats i medier på senare tid. 

I veckan presenterade Norrbottens-kuriren resultatet av en omröstning där de låtit sina läsare ta ställning till vilket ord som egentligen är den korrekta benämningen på de där runda sakerna vi hänger i våra julgranar. 

Pumla vann. Men bland förslagen fanns också ”polla”, som tycks vara vanligt i Piteåtrakten. 

Den största segern för pumla kom dock 2015, när ordet togs upp i Svenska Akademiens ordlista. 

Sedan 2015 har pumla funnits med i Svenska Akademiens ordlista.
Foto: Skärmdump/svenska.se

Rune Westerlund har också hört alternativen ”pommel” och ”póoll”. 

– Det är ju vanligt att man anpassar sig om man har ett dialektord och sedan flyttar in till stan och ska prata mer standardsvenska. Jag skulle kunna tänka mig att man då sätter in ett m för att det ska låta finare. 

Fler användningar av pumla

Att orden är så pass begränsade till Norrbotten menar Westerlund beror på att länet utgör ett sådant stort geografiskt område. 

– Det finns ganska många ord i Norrbotten som de som bor här tror är standardsvenska, men som också är lokalt och regionalt. Mycket av det här beror nog på att det är ett väldigt stort område. 

Enligt Institutionen för språk och folkminnen kan ordet pumla också användas för att benämna flöten i glas till fiskenät, alternativt olika typer av glaskulor. 

Denna användning är dock inte registrerad i Saol.

– Det är väl på utdöende medan man har blivit mer medveten om julgranskulans ord pumla eftersom det skett en stor utflyttning, säger Rune Westerlund.

Vad säger du?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.