Julen, 2, fast i djup brunn i två dygn

Vicky Garcia är mamma till tvåårige Julen, som ramlat ner i en brunn.
Foto: MPA / IBL BILDBYRÅ / STELLA PICTURES SOLARPIX.COM

Insatsen för att rädda två årige Julen, som fallit ner i en djup brunn i Spanien, är inne på tredje dygnet. 

Pojken kan ännu vara i livet, men varje timme som går talar emot honom.

Nu får räddningsstyrkan hjälp av samma svenska företag som hjälpte de chilenska gruvarbetarna som satt fast i 69 dagar 2010, skriver El Mundo. 

Det var på söndagen som den lille pojken föll ner i brunnen i staden Totalán i Malagaprovinsen i Spanien. 

Julens mamma Vicky Garcia och hans pappa Jose Rosello uppger att pojken föll ner i brunnen när familjen lagade paella under en utflykt på landet, skriver Daily Mail. Enligt tidningen ABC Sociedad hoppas föräldrarna att pojken lever eftersom de hörde honom gråta de första timmarna.

Brunnen är enligt El Mundo 110 meter djup och bara 25 centimeter i diameter, vilket har omöjliggjort att räddningsarbetare sänks ner för att hämta upp pojken.

Hittade godis och mugg – ingen pojke

Mer än 100 personer deltar i räddningsstyrkan som kämpar för att rädda Julen. På måndagen skickades en kamera ner i brunnen. Vid en blockering  på 80 meters djup hittades godis och en plastmugg som pojken haft, men pojken själv kunde man inte se.

På det djupet var utrymmet alt för trångt för att kameran skulle kunna tränga ner djupare.

Under natten mot tisdagen har räddningsstyrkan förgäves försökt få bort det material som täpper till brunnen.

Myndigheterna försöker nu borra ett horisontellt håll från sidan av en sluttning i närheten, för att på så sätt försöka nå brunnen på 80 meters djup. Samtidigt borrar de en parallell gång utifall att den första planen misslyckas, skriver El Mundo. 

Får hjälp av svenskt företag

Till sin hjälp har räddningsstyrkan tagit det svenska företaget Stockholm Precision Tools, SPT, som var med under arbetet med att få ut de 33 chilenska gruvarbetarna som satt fast 200 meter ner i marken i 69 dygn. 

Företaget ska förse styrkan med ett verktyg som ska hjälpa de lokalisera tvååriga Julen, skriver spanska tidningen El Mundo. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.