Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julbocken i Gävle är äntligen på plats

Se bilder på årets bock.
Julbocken i Gävle.
Foto: MATS ÅSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Julbocken i Gävle.
Foto: MATS ÅSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den har bränts ner och körts sönder, men alltid kommit tillbaka. Inte ens pågående coronapandemi stoppar Gävlebocken. 

Men någon folkfest var det inte tal om i samband med invigningen.

Vanligtvis samlas tiotusentals människor för att bevittna den högtidliga invigningen av Gävlebocken på Slottstorget i Gävle. Men i år fick evenemanget på grund av virusspridningen hållas digitalt. Folk har uppmanats hålla sig borta.

– Det har inte varit några folksamlingar alls. Några har gått förbi och tagit kort, men inte mer än så, säger Rebecca Steiner, Gävlebockens talesperson.

Programledaren och radioprofilen Titti Schultz höll i den digitala bockinvigningen på söndagen, gästad av bland andra Lars-Åke Wilhelmsson, mer känd som Babsan, samt andra lokala profiler.

Ordentligt avstånd

Utanför studion och vid bocken stod vakter redo att ingripa för att skingra eventuella folksamlingar. Något de alltså inte behövde göra.

Rebecca Steiner hoppas att nyfikna besökare fortsätter att hålla ordentliga avstånd till Gävlebocken fram tills att den monteras ner efter nyår.

– Det här året är speciellt. Vi vill inte uppmana folk att resa hit på något sätt eller flockas kring bocken, säger hon.

Frågan är dock om bocken överlever till andra sidan årsskiftet. Den har ju en benägenhet att gå upp i rök. Genom åren har den bränts ner fler gånger än den fått stå kvar. 2005 lyckades till exempel två personer utklädda till tomten och pepparkaksgubbe skjuta brinnande pilar på halmjätten. Och 1976 blev den sönderkörd av en raggarbil.

Bevakas dygnet runt

Men de tre senaste jul- och nyårshelgerna har bocken klarat sig oskadd, vilket är rekord. Sannolikt tack vare att säkerheten har skärpts. Julbocken bevakas numera dygnet runt med vakter och kameror, samt dubbla gärdsgårdar.

TT: Finns det risk att intresset för Gävlebocken svalnar om den får stå orörd år efter år?

– Vi vet att bocken blev känd på grund av attentaten, men nu är den redan känd och ett varumärke. Vi hoppas att kändisskapet fortsätter att hållas uppe ändå, säger Rebecca Steiner.

Gävlebocken

Bocken är uppbyggd av halm på en trästomme. Den väger tre ton, är 13 meter hög och sju meter lång.

Den första bocken uppfördes 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén och hans bror Jörgen som kom på idén med en stor halmbock för att stimulera handeln.

Bocken har brunnit fler gånger än den har fått stå kvar oskadd. Minst sju gånger har den utsatts för andra attentat.

1976 körde en raggarbil sönder bocken och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.

Senaste jul- och nyårshelgen klarade sig bocken oskadd för tredje året i rad – nytt rekord.

Till varje bock går det åt 56 halmmattor á 5 meter, 1 600 meter snöre, 1 200 löpmeter virke, 50 meter tyg och 1 000 arbetstimmar.


Fakta: Gävle kommun

Se kronprinsessfamiljens adventshälsning

Kronprinsessan, Prins Daniel, Prinsessan Estelle och Prins Oscar önskar en glad 1:a advent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.