Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julbelysningen har tänts: ”Bästa öppningen hittills”

Julbelysningen tändes i Kungsträdgården: ”Julstämning på gång”
I dag tändes julbelysningen vid Kungsträdgården i Stockholm.
Foto: Elin Jönsson

Julen är på intåg.

På lördagen har en miljon LED-ljus tänts över Stockholms gator och torg, som en inledning på nedräkningen.

– Jag tror att det var den bästa öppningen hittills, säger Per Eriksson, vd för City i Samverkan.

Drygt 40 gator och torg runtom i Stockholm har på lördagen lysts upp med praktfulla juleljus. 

I år kunde arrangörerna, City i Samverkan, berätta att en miljon LED-ljus använts för att bidra till stämningen och säkerheten i staden. Detta sedan man successivt bytt ut de mindre energieffektiva lamporna under de senaste åren.

Och effekten blev stor. Enligt Per Eriksson, vd för City i Samverkan, beräknas mellan 15 000 till 20 000 besökare ha varit på plats för tändningsceremonin vid Kungsträdgården i centrala Stockholm.

– Vi var jätteglada för det. Vi hade väl lite tur med vädret också, det var inte så kallt heller, säger han.

”Hade satsat lite extra”

Flera av besökarna syntes betrakta ljusinstallationerna, medan andra valde att testa sin lycka på skridskorinken mitt på torget. 

För den riktigt entusiastiske fanns också möjlighet att gå en guidad tur genom den så kallade ”Ljuspromenaden”.

– Vi hade satsat lite extra på Kungsträdgården i år, med lite fler evenemang kring Kungsträdgården och skridskobanan, säger Per Eriksson.

City i Samverkan har samarbetat med sammanlagt 28 fastighetsägare för att få maximal spridning på ljuset i år. Belysningen beskrivs som en av de största i Europa.

– De få besökare jag pratade med tyckte att det var väldigt fint. Det var nog vår bästa öppning hittills, säger Per Eriksson.

Enkät: Vad är det mysigaste med tändningsceremonin?

Åsa Sjölin, 49, ekonom, Trångsund:– Det är att i den här mörka årstiden kunna känna att nu finns det hopp. Jag är glad att första advent kommer tidigt i år.Emil Sjölin, 4:– Att springa!
Foto: Elin Jönsson
Anders Johansson, 67, pensionär, Kungsholmen:– Färgerna, stämningen och atmosfären. Man ser väldigt många glada människor och man ser att det är julstämning på gång.
Foto: Elin Jönsson
Berith Eriksson, 63, arkivassistent, Stockholm:– Alla de här ljusen och granarna. Jag älskar julen, vi har fotat för fullt här.Malin Eriksson, 26, butikschef, Stockholm:– Det blir lite av en annan stämning. Man blir lite mer förberedd på vad som komma skall. Det är bara snön som fattas nu.
Foto: Elin Jönsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.