Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jul och julfirandet 2019 – visste du det här om högtiden?

Så har kungafamiljen firat jul
Ingen jul utan Kalle Anka, Lady & Lufsen, Snövit och de andra Disneyfigurerna. Här är allt du behöver veta om julen 2019.
Foto: SVT, FOTOLIA
Kalle Ankas jul - en tv-favorit som hänger sig kvar i Sverige.
Foto: SVT
God jul - visste du detta om våra jultraditioner?
Foto: TIJANA - STOCK.ADOBE.COM / FOTOLIA
Lady & Lufsen i romantisk scen ur Kalle Ankas julshow.
Foto: SVT

Nu är det jul igen. God jul, alla!

Men varför firar vi jul i Sverige? Varifrån kommer traditionerna, när började Kalle Anka sändas i tv och vem är årets julvärd i SVT?

Här är allt du behöver veta om julen 2019.

Julen kan betyda gemenskap och ensamhet, stress och vila, överdådigt firande – eller inget firande alls. Enligt en undersökning av Expressen/Demoskop firar tre procent av svenskarna inte alls jul, och lika många firar jul ensamma. De flesta firar tillsammans.

Varför firar vi jul i Sverige?

Jul är den kristna högtid som av många miljarder människor firas 25 december till minne av Jesu födelse. Högtiden inrättades vid 300-talets mitt i det kristna Rom. I Bibelns evangelier anges inget datum; 25 december valdes antagligen som motvikt till firandet av solguden detta datum.

I den nordiska jultraditionen är höjdpunkten julafton 24 december. I många andra länder öppnas julklapparna i stället på juldagens morgon. Varför firar vi jul 24 december? Det har fornnordisk bakgrund; en ny dag ansågs börja vid solnedgången och inte vid midnatt, och det har vi i Skandinavien hållit fast vid. 

Långt innan vi blev kristna i Skandinavien hade vi en stor fest, sannolikt i samband med vintersolståndet, som kallades jul. Efter att kristendomen etablerades i Sverige vid 1000-talet började man helt enkelt överta gamla hedniska högtider och göra dem till sina. Därför är julen i Sverige en blandning av hediska och kristna ritualer och seder.

Varifrån kommer traditioner som julgran och tomte?

Många av nutidens svenska jultraditioner är lånade från framför allt Tyskland.

Att bära in en gran till jul är en tysk sed från medeltiden som på 1740-talet anammades av adeln i Sverige. Hundra år senare nådde julgranen de bredare folklagren. I Sverige hade man tidigare en julstång rest på gårdsplanen utanför huset.

Julklappar: under 1700-talet och 1800-talet gick vid jul processioner genom byarna i Sverige och bultade på dörrar tills någon öppnade. Då slängde någon in en trädocka eller träbit, vilket troligen är upphovet till uttrycket julklapp.

En i sällskapet var utklädd till getabock, en vanlig bild av djävulen, och den symbolen finns kvar i julbocken.

Jultomten är en blandning av gammalt och nytt, precis som andra gestalter i våra traditioner.

I Sverige fanns gårdstomten, en liten, argsint figur som skulle skydda gårdens djur och får koppling till julen på 1800-talet. I den katolska kristenheten i Mellaneuropa hyllades den gode Sankt Nicholaus.

När ett amerikanskt läskföretag under 1920-talet gestaltade jultomten som en godmodig, rödklädd figur spreds den kulturmixen även till Europa och Sverige – och den moderna jultomten föddes. Den som skapade bilden var konstnären Haddon Sundblom, en amerikan med svensk mamma och en pappa var född på Åland.

Julkrubban kommer från romersk-katolsk tradition i Europa, och var länge kontroversiell inom Svenska kyrkan när invandrande katoliker tog med sig seden.

Först på 1970-talet kom ett bredare genomslag för julkrubban inom Svenska kyrkan, och den är i dag en självklar del av det svenska julfirandet.

När börjar man skicka julkort?

Trots att trenden går nedåt, skickade vi i Sverige fortfarande 16,5 miljoner julkort julen 2018. Julkortsskickandet hade sin topp på 1990-talet, med 60 miljoner kort varje jul. När ska man skicka korten? Det är en smaksak. Vissa skickar redan i början av december, andra väntar till sista stund.

För Postnord gäller 2019 att kort med julfrimärke kan läggas i brevlåda senast 16 december. Julkort och julbrev med inrikes frimärke kan postas 19 december.

Seden att skicka julkort uppstod i England på 1840-talet och spreds vidare till Tyskland, Danmark och USA. I Sverige tog traditionen fart när 1900-talet började, och populariserades av de motiv som konstnären Jenny Nyström skapade.

Här är den vanligaste julmaten i Sverige

Julölen är nog den äldsta ingrediensen på julbordet. Och dopp i grytan, rätten från medeltiden som gett julafton namnet dopparedagen. 

Under det fattiga 1800-talet blev det mest råggröt och saltad fisk på julbordet. 1900-talets ökande välstånd satte skinka, julkorv, sylta, sill, lutfisk och risgrynsgröt på bordet.

En gammal, övergiven mattradition vid jul är att duka med ett helstekt grishuvud med ett äpple i munnen.

Det finns många regionala skillnader. I Skåne äts mycket brunkål till jul, i Halland grönkål. I Dalarna är julknäckebröd extra populärt, i Småland och Östergötland är julostkakan särskilt omtyckt. I Västerbotten och Norrbotten är rökt renkött och röding vanligt.

Prinskorven tillkom på 1940-talet, gravlaxen och den moderna rödbetssalladen på 1960-talet. Köttbullarna etablerade sig på julbordet först på 1970-talet.

Det är också först på 1970-talet som julsmörgåsbordet blir en buffé. Tidigare var det en förrätt och mycket mindre.

Hur länge har Kalle Anka visats på julafton?

Inget tv-program förknippas med den svenska julen som ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” i SVT.

Men när började Kalle Anka visas på julafton? Programmet har sänts på julaftons eftermiddag varje år sedan 1960, och har de senaste decennierna lockat mellan tre och fyra miljoner tittare varje gång.

Många familjer i Sverige planerar sin julafton efter Kalle Anka–programmet. Julmiddag före eller efter? Julklappsutdelning före eller efter.

Programmet är sig inte likt år från år. Nya inslag kommer och går.

Flera av Disneyfilmerna har klippts ned under årens gång, men inte av SVT utan av Disney, som äger rättigheterna. Några inslag har ansetts för långa, andra har innehållit stereotyper av folkgrupper och några har setts som för våldsamma eller skadliga på annat sätt.

När inslaget om Tjuren Ferdinand skulle plockas bort 1982 blev det med Expressens hjälp folkstorm i Sverige för att rädda kvar inslaget. SVT tvingades sända ett sex minuter extrainsatt program med Tjuren Ferdinand direkt efter Kalle Anka.

När går Bingolottos uppesittarkväll 2019?

I TV4 är Bingolottos uppesittarkväll den 23 december en stark tv-tradition i svenskt julfirande sedan 1995. De första åren med Leif ”Loket” Olsson som programledare. Programmet startar 19.30 och pågår till efter midnatt.

När visas Julkalendern 2019?

En annan klassisk tv-succé är Julkalendern, som 2019 sänds för 60:e året. Alla har sin egen favorit: ”Sunes jul”, ”Mysteriet på Greveholm”, ”Teskedsgumman”, ”Tusen år till julafton” eller ”Jakten på tidskristallen” 

Årets julkalender heter ”Panik i tomteverkstan” och visas i december i SVT1, Barnkanalen och SVT Play. Den sänds varje dag till och med julafton, en gång på morgonen, en gång tidig kväll och hela tiden i SVT Play.

När börjar Kalle Anka på julafton?

SVT1 sänder traditionsbundet julafton 2019. Här är höjdpunkterna.

11.45 Året med kungafamiljen

15.00 Kalle Anka och hans vänner önskar god jul.

16.15 Kan du vissla Johanna. Långfilm med Per Oscarsson.

18.45 Julkalendern.

19.05 Karl-Bertil Jonssons julafton

20.05 Från oss alla till er alla – SVT önskar god jul

TV4 sänder traditionsenligt en julkonsert på julaftonskväll och en guldbaggenominerad långfilmskomedi med bland andra Peter Haber och Katarina Ewerlöf.

20.00 Julkonsert.

21.00 Tomten är far till alla barnen

Vem är julvärd i SVT 2019?

Marianne Mörck är årets julvärd i SVT – och tar över hedersuppdraget efter Kattis Ahlström. Efter att Arne Weise pensionerades från uppdraget 2002 har olika personer tänt ljuset före Kalle Ankas julafton varje år.

De senaste åren har ”Allsång på Skansen”-programledaren Sanna Nielsen, ”Historieätarna”-profilerna Erik Haag och Lotta Lundgren hållit svenska folket sällskap i rutan på julafton.

När säger man god fortsättning?

”God jul” kan vi säga till varandra från efter lucia och fram till och med julafton. Inga problem. När julen tar slut börjar oredan. När säger vi god fortsättning? När säger vi gott slut?

Enligt svensk sedvänja säger man ”god fortsättning” i mellandagarna, fram till nyårsafton, i betydelsen god fortsättning på helgerna. Efter tolvslaget på nyårsafton säger vi ”gott nytt år” – och sedan kan vi säga ”god fortsättning” igen dagarna efter nyår. Då i meningen god fortsättning på det nya året.

Att säga ”gott slut” föreslår flera vett- och etikettexperter att vi ska undvika, då det kan landa fel. Till exempel om den vi säger det till har en sjukdom eller andra problem.

Råd i jultrafiken från Bengt Olsson på Trafikverket

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.