Juholts tal hyllades - av talskrivaren själv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

Håkan Juholts installationstal rosades på ledarplats av samma person som skrivit stora delar av det: debattören Daniel Suhonen.

Nu försvarar han i Dagens nyheter sina hyllningstexter och menar att han var ovetande om att så många av hans formuleringar skulle användas i talet. Men mer vill han inte säga.

– Nej, nej, nej, säger han innan han lägger på luren när Expressen.se ringer upp.

Håkan Juholts linjetal på S-kongressen i mars 2011 fick goda omdömen. Tunga socialdemokratiska profiler och statsvetare stämde in i hyllningskörerna. En av dem var debattören och tidigare chefredaktören för S-tidskriften "Tiden" - Daniel Suhonen.


Suhonen

"Det var ett tal fyllt av vitalitet och självförtroende - men framförallt blåste talet till strid för en socialdemokratisk samhällssyn", skrev han i en ledartext som publicerades på måndagen efter att talet hållits. I tidningarna Västerbottens Folkblad och Piteå-Tidningen gav han den dåvarande S-ledaren stora portioner beröm.

Det han inte berättade i texten var att han själv stod för merparten av det som sades.

Avslöjades i recension

Nyheten uppmärksammades i samband med en recension av boken "En marsch mot avgrunden", som speglar maktspelet kring Håkan Juholt. Frilansjournalisten Anna Hellgren slog i sin text fast att det var Daniel Suhonen själv som skrivit "lejonparten av talet".

I dag förklarar han själv sitt agerande på Dagens Nyheters debattsida.

Skickade underlag

Suhonen skriver att Håkan Juholt bad honom att hjälpa till med underlag till talet under vårvintern 2011. Han skickade enligt egen utsago några sidor text om några ämnen, och reste sedan till kongressen för att lyssna på talet.

"Det häpnadsväckande för mig var att ganska mycket av det jag skrivit var med. Dessutom - och det var det viktigaste - var det ett storartat politiskt tal", skriver han i Dagens Nyheter.

Daniel Suhonen menar att han informerade Västerbottens Folkblads redaktion om att han skickat underlag till talet innan han recenserade talet i samma tidning.

"Nej nej nej"

Men i efterhand vill han inte svara på frågor om det lämpliga i att själv skriva om talet när han insett att han bidragit till en stor del av det. Han säger att han jobbar på en bok där han kommer berätta mer om sin inblandning i talet.

– Nej, nej, nej. Du får anledning att skriva om det här när jag kommer med min bok. Ha det fint, säger han innan han lägger på luren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.