Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juholts tal dolda från S Youtube-kanal

Håkan Juholt reagerar starkt när Expressen informerar om att hans tal inte längre finns på partiets officiella Youtube-kanal.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Stefan Löfvens företrädare Håkan Juholt höll under sin partiledartid flera uppmärksammade tal som filmades av partiet och publicerades i Youtube-kanalen. Men nu alla klipp utom ett försvunnit.
Foto: Youtube/Skärmdump

Håkan Juholt anklagar nu sin efterträdare Stefan Löfven och Socialdemokraternas partiledning för att använda härskarteknik:

– Härskarteknikens första regel är osynliggörande. Du finns inte. I detta nu känns det nästan surrealistiskt; fanns jag aldrig? säger Juholt, efter Expressens rapportering om att hans tal dolts på partiets officiella Youtube-kanal.

Enligt S-presschefen Håkan Gestrin har tv-klippen dolts efter en "godtycklig rensning".

Socialdemokraternas Youtube-kanal har sedan starten i februari 2007 haft närmare 3,8 miljoner visningar.

Där publiceras bland annat partiledartal, kampanjfilmer och hälsningar till partimedlemmar.

Stefan Löfvens företrädare Håkan Juholt höll under sin partiledartid flera uppmärksammade tal som filmades av partiet och publicerades i Youtube-kanalen.

Men nu har de försvunnit, vilket bloggen iotakt var först med att berätta om.

Det enda filmklippet med Håkan Juholt är en fem år gammal uppmaning till partimedlemmarna att stödja SSU:s insamling till Utøya efter terrordåden i Norge.

Mona Sahlins tv-klipp finns kvar på Youtube

Håkan Juholts företrädare Mona Sahlin har inte drabbats av samma öde.

På Youtubekanalen finns hundratals tal, kampanjfilmer och intervjuer med Sahlin. I ett tv-klipp skickar hon också en hälsning till "sina fans".

Där kan man också se den nu avgångna partisekreteraren Carin Jämtins installationstal.

Socialdemokraternas Youtube-kanal.

Håkan Juholt reagerar starkt när Expressen informerar om att hans tal inte längre finns på partiets officiella Youtube-kanal:

– Lika sorgligt som allvarligt. Jag möter än i dag, dagligen uppskattning för mitt installationstal som nyvald ordförande. Det var ideologiskt stringent och gav en urlakad och passiv socialdemokrati kraft och energi.

Han fortsätter:

– Om mitt tal i Almedalen har det skrivits mycket om tårar som rann och sommartalet i Västertorp bekräftade bilden av nystarten för (S). Man kan ta ifrån mig mycket, nästan allt, men inte min övertygelse, mina tal och debatter.

Håkan Juholt avslutade i juni i år en talarturné över hela Sverige.

– Den började hösten 2012 och innebar 470 tal runtom i vårt land. Jag var inbjuden av lokala S-arrangörer. Från början var målet 100, men efterfrågan var helt otrolig. Så det blev 470, säger han.

"Måste kika på detta"

Håkan Juholt lämnar officiellt sitt riksdagsuppdrag för Socialdemokraterna den 11 september i år.

När Expressen tidigare i dag nådde Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin blev beskedet:

– Jag måste kika på detta och så återkommer jag så fort jag har möjlighet.

Senare skriver presschefen i ett sms:

"Kommentar, från mig:

Håkan Juholts tal är inte raderade från Socialdemokraternas Youtubekanal. Det går fortfarande att se dem via en googling.

De är däremot dolda från Socialdemokraternas tidslinje, på samma sätt som ett femtiotal andra klipp med olika socialdemokratiska företrädare, bland andra Stefan Löfven och Carin Jämtin. Anledningen till detta var en allmän rensning av långa klipp, som skedde under valrörelsen. Denna rensning skedde tyvärr rätt godtyckligt och var absolut inte riktad mot Håkan Juholt. Det ligger för övrigt flera klipp med Juholt direkt synliga på vår tidslinje.

Jag förutsätter att du tar med den i sin helhet."

Håkan Juholt: "Ingen tillfällighet"

När Håkan Juholt på måndagskvällen får höra presschefens förklaring säger han:

– Härskarteknikens första regel är osynliggörande. Du finns inte. I detta nu känns det nästan surrealistiskt; fanns jag aldrig? Höll jag aldrig talen som på djupet berörde människor och tände socialdemokratin?

Juholt fortsätter:

– Inte tror jag att det är en tillfällighet att ALLA, mina tal raderats, samtidigt som att Sahlins och Jämtins funderingar sparats. Socialdemokratin borde kunna bättre än så här. Undrar vem som tagit dessa beslut? Kanske var mina tal för bra?

Bloggen iotakt.se var först med att berätta om de försvunna Juholtklippen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.