Juholts svek mot partikamraten

Publicerad
Uppdaterad
Morgan Johansson (S) sveks av Håkan Juholt.
Först fick Johansson klartecken för att stå bakom förslaget om tillfälligt medborgarskap.
När förslaget fick kritik tvärvände Juholt.
Det bekräftas av riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S), som tidningen Dagens Arena talat med.
Dagens Arena har talat med riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S) som fanns med på ett möte med Socialdemokraternas riksdagsgrupp.
Där ska Morgan Johansson ha berättat att han svikits av partiledaren Håkan Juholt. Johansson fick först stöd från partiledarens stab för att ställa sig bakom Ilmar Reepalus kontroversiella förslag om en form av temporära medborgarskap för nyanlända invandrare.
Expressen.se rapporterade i går att Morgan Johansson sökt stöd hos Juholts stab – och fått det. Men stödet drogs sedan tillbaka.
Något som nu alltså också bekräftas av Maryam Yazdanfar (S), riksdagsledamot, som fanns med på mötet.
DA: Var du med på mötet och kan du bekräfta att det gick till på det här sättet?
– Det var jag. Så var det. De hade ringt till Håkans stab och han [MORGAN] hade från Håkans stab fått direktiv att inte säga nej till förslaget.
DA: Så Morgan Johansson hade ringt till Håkan Juholts stab och staben hade sagt att han skulle ställa sig bakom förslaget?
– Att han inte skulle säga nej till det, ja, säger Yazdanfar till tidningen.
Det var i fredags som Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu gick ut med det kontroversiella förslaget att nyblivna svenska medborgare ska kunna utvisas om de begår brott.
Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) ställde sig först bakom förslaget - medan partiledaren Håkan Juholt tog kraftigt avstånd.

Sparkades som ordförande

Maryam Yazdanfar fick i våras sparken från positionen som ordförande i civilutskottet av Håkan Juholt, trots att hon var mammaledig. Det beslutet fick kraftig kritik, men Juholt valde att inte kommentera det – eller Yazdanfars framtid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag