Håkan Juholt har berättat om att han satt fängslad i Polen efter att ha smugglat tryckpressar. Nu berättar tidningen Resume att man inte lyckats bekräfta Juholts historia. Foto: Sven Lindwall
Håkan Juholt har berättat om att han satt fängslad i Polen efter att ha smugglat tryckpressar. Nu berättar tidningen Resume att man inte lyckats bekräfta Juholts historia. Foto: Sven Lindwall

Juholts smuggelresor under lupp

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt har flera gånger berättat hur han i sin ungdom smugglade tryckeriutrustning för att stödja den polska frihetskampen - och att han har suttit fängslad i Polen.
Men Resume har tittat närmare på historien - och hittar ingen som kan backa upp S-ledarens berättelse.
- Nej, jag har aldrig hört talas om hans namn i sammanhanget, säger Ture Mattsson, tidigare ombudsman på Grafiska förbunden, till tidningen.
Håkan Juholt är känd för sitt goda humör och som en skicklig historieberättare. Men tidningen Resume berättar nu att man inte lyckas bekräfta en känd historia. Det handlar om hur S-ledaren i en intervju med Sydöstran 2004 sa sig ha suttit i fängelse i Polen i två dagar efter att ha smugglat tryckpressar – en hemsk upplevelse för en 18-åring.
– Jag har alltid varit engagerad i utrikespolitiska frågor, haft Olof Palme som förebild, smugglat tryckpressar till Solidaritet, och samarbetat med nicaraguanska motståndsmän, sa Juholt.
I maj 1987 deltog S-ledaren i en konferens i Warszawa, då han representerade SSU och Arbetarrörelsens fredsforum.
Men trots att Resume har haft kontakt med flera personer delaktiga i kontakterna med fackföreningen Solidaritet sedan i början av 1980-talet – i facket, ungdomsförbundet SSU och svenska stödgrupper – kan ingen av dem bekräfta Juholts uppgifter om att han som 18-åring ska ha varit med och smugglat tryckpressar till landet.

"Jobbade helt öppet"

Juholt uppgifter går även stick i stäv med det faktum att den kommunistiska regimen i Polen strax före Juholts 18-årsdag den 16 september 1980 tvingades till reträtt. Mellan den 31 augusti 1980 och den 13 december 1981 kunde Solidaritet verka helt öppet i landet.
Svenska LO kunde då även leverera tryckpressar öppet till organisationen, menar Ture Mattsson, tidigare ombudsman på Grafiska förbunden som ansvarade för LO:s och grafikernas stöd till polska Solidaritet.
– Ja, vi jobbade helt öppet. Alla leveranser deklarerades öppet. Så var det fram till den 13 december 1981 när krigs­lagar infördes i Polen, säger Ture Mattsson till Resume.

"Aldrig hört talas om Juholt"

Under 1970- och 1980-talen var Jakub Swiecicki en av de ledande i de svenska kontakterna med oppositionen i Polen. Han säger att tryckeriutrustningen togs in helt öppet mellan september 1980 och december 1981. Och att han aldrig hört att någon skulle ha fängslats under den tiden.

Inga kommentarer

Håkan Juholts presskontakt Sofie Rudh säger till Expressen.se att S-ledaren inte vill kommentera saken på onsdagskvällen.
– Jag vet att han inte kommer att göra det. Vi har gjort den överenskommelsen för kvällen, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag