Håkan Juholt var pressad av journalisternas frågor efter onsdagens partiledardebatt. Foto: Sven Lindwall
Håkan Juholt var pressad av journalisternas frågor efter onsdagens partiledardebatt. Foto: Sven Lindwall

Juholts kovändning: Kan uttala mig

Publicerad
Uppdaterad
På tisdagen hävdade Håkan Juholt bestämt att han inte fick kommentera förundersökningen mot honom: "Det får jag inte. Så fungerar det i Sverige"
Men efter att åklagaren i målet påpekat det uppenbara felet och kallat det en "mänsklig rättighet" gör han i dag en kovändning.
- Det så klart att jag kan uttala mig, men jag tycker att det är olämpligt, säger Håkan Juholt.
När Håkan Juholt anlände till Socialdemokraternas riksdagsgruppsmöte i går pressades han hårt med frågor om sina hyresbidrag och förundersökningen mot honom. Men Håkan Juholt valde att inte kommentera brottsutredningen.
- Jag välkomnar verkligen att det här blir granskat i en förundersökning. Så länge den pågår kan jag inte uttala mig. Det får jag inte. Så fungerar det i Sverige, sa han inför ett samlat pressuppbåd.
När Expressen.se efter uttalandet pratar med chefsåklagaren Stefan Göransson, som leder förundersökningen mot S-ledaren, är denne helt oförstående till att Juholt inte skulle få uttala sig om utredningen.
- Han är inte förbjuden av oss, förklarade Göransson.

Välkomnar undersökningen

När Expressen.se i dag träffar Håkan Juholt efter partiledardebatten i riksdagen välkomnar han en förundersökning mot honom eftersom det är väldigt många påståenden som cirkulerar.
- Därför är det alldeles utmärkt att det pågår en förundersökning som kommer att reda ut vad som har skett och vad som inte har skett, säger Håkan Juholt.
Partiledaren tar i dag tillbaka det han sa i går och säger att han kan uttala sig om förundersökningen.
- Det så klart att jag kan det men jag tycker att det är olämpligt. Nu pågår det en förundersökning.
Håkan Juholt tycker inte att han har försökt gömma sig bakom juridiska regler.
- Jag gömmer mig inte bakom regler. Jag försöker kommentera så mycket jag kan. Jag har sagt att jag har trott att jag har gjort rätt. Det är fler uppenbarligen som har trott så. Nu var det inte så och jag försöker rätta till det.
Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att Juholt har en strategi. Först försökte han gömma sig och nu hoppas han att journalisterna ska tröttna.
– Han försöker tiga ihjäl det. Det som händer är att mediedrevet tröttnar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag