Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
 Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Juholts katastrofsiffror - infrån partiet

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt förbereder sig just nu - på hemlig ort - för morgondagens partiledardebatt i riksdagen:
Samtidigt utreds han av polis och åklagare för misstänkt bedrägeri.
Socialdemokraternas partiledare har nu gömt sig i tre dygn - och samtidigt ifrågasätts han av allt fler i det egna partiet.
Klockan 10 i förmiddags hade 743 S-politiker i hela landet svarat på Expressens fråga om Juholt kan sitta kvar som partiledare om han åtalas och döms för bedrägeri.
Svaret: 82 procent av de svarande kräver att han då avgår.

Klockan 15.30 i går skickade nyhetsbyrån TT ett brådskande meddelande till landets alla nyhetsredaktioner:
"En förundersökning har inletts om misstänkt bedrägeribrott mot Håkan Juholt, uppger Åklagarmyndigheten."
I det läget befann sig Socialdemokraternas partiledare redan på hemlig ort, enligt Expressens källor. Förundersökningen mot honom inleddes i fredags och inom kort kan det bli aktuellt för åklagare att kalla S-ledaren till förhör.
En halvtimme efter gårdagens TT-flash skickade Expressen ut en enkät via e-post till förtroendevalda socialdemokrater i kommuner, landsting och riksdag.

Förödande resultat

Klockan tio i förmiddags hade 743 S-politiker svarat på frågorna.
Och resultatet är förödande för Håkan Juholt.
Drygt åtta av tio förtroendevalda socialdemokrater anser att han måste lämna partiledarposten om han döms för bedrägeri. Expressen ställde frågan: "Kan Håkan Juholt sitta kvar som partiordförande för Socialdemokraterna om han åtalas och döms för bedrägeri?"
S-politikerna fick också frågan: "Åklagare har beslutat att inleda förundersökning mot Håkan Juholt om misstänkt bedrägeri. Anser du att Juholt ska ta en timeout under tiden som brottsutredningen pågår?"
Fler än var fjärde S-politiker, 28 procent, anser att han omedelbart borde ta en timeout.
69 procent av de svarande anser att förtroendet för partiledaren har minskat de senaste dagarna.

Vägrar svara

Håkan Juholt har konsekvent vägrat att svara på frågor från Expressen och andra medier i flera dygn. Sedan presskonferensen i fredags har han bara svarat på frågor från nyhetsbyrån TT, och det skedde i söndags.
I ett pressmeddelande från partiet i går eftermiddag skriver Juholt:
"Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt."
Och han fortsätter:
"Under utredningen kommer mitt juridiska ombud advokat Hans Strandberg att ge alla kommentarer i ärendet."
Juhlolt anser sig alltså inte längre kunna kommentera sitt eget agerande gentemot riksdagen.
Men det håller inte, enligt den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld:
- Nu kan han inte ducka utan måste fortsätta att möta pressen.
Sent i går kväll avlöste krismötena varandra inom Socialdemokraterna. Det mäktiga verkställande utskottet, partistyrelsen och samtliga distriktsordförande informerades av partisekreteraren Carin Jämtin om händelseutvecklingen.
Enligt Expressens källor uttalade både VU och partistyrelsen ett starkt stöd för Juholt.
Just nu förbereder sig den pressade Håkan Juholt för debatten med bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt Socialdemokraternas presschef Dan Svanell.
- Han förbereder sig inför partiledardebatten som inleds klockan nio på onsdag.
Expressen har vid upprepade tillfällen de senaste dygnen sökt Håkan Juholt för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag