Juholts känga mot Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Satsningar på bostäder, infrastruktur och unga.
Det var huvudbudskapen i Håkan Juholts sommartal på söndagen där S-ledaren även gick till attack mot Fredrik Reinfeldt.
- Verkligt ansvar är så mycket mer än att agera kamrer och balansera en budget, sa Juholt.
Håkan Juholt gjorde sitt första sommartal i närheten av hemmet i Västertorp i södra Stockholm.
Han kallade parken Lugnet, där talet hölls, för motsatsen till det privatiserade samhället.
- Här finns en tanke om något större, det vi inte klarar av på egen hand, sa Håkan Juholt.
Håkan Juholt talade om "verklig frihet".
– Det handlar om övertygelsen om att även barn som inte behöver vara i denna parklek förstår att samhället blir bättre om denna parklek finns, sa Juholt.
Håkan Juholt fortsatte att tala om händelserna på Utöya och tog upp den sorgehögtid som hålls i Norge på söndagen.
- Håkan, med ert möte här hedrar ni på bästa sett de saker som dessa ungdomar dog för att försvara, ska Norges statsminister Jens Stoltenberg ha sagt till Håkan Juholt enligt den senare.

Bostadsbyggande

Håkan Juholt gick vidare till att tala om Stockholm och vad som behövs för att göra huvudstaden till konkurrenskraftig.
En viktig sak är mer bostadsbyggande, enligt Juholt.
- I vår budget kommer det att finnas ett särskilt investeringsstöd för att bygga nya studentlägenheter, sa Juholt.
Han berättade även att man vill stifta en ny lag om att nya bostadsområden alltid måste innehålla en blandning av hyresrätter och borätter.
Håkan Juholt vill även se en utveckling av tunnelbanan.
- Det ger jobb och tillväxt.
Socialdemokraterna vill också satsa på skolan, sa Juholt, och "säger nej till slöseri med skattepengar", sa han, och syftade på "skolpengar till skatteparadis".
Vidare vill Håkan Juholt och S satsa på sommarjobb för unga, något han talat om tidigare också.

Angrep Reinfeldt

Sedan kom angreppet på statsministern.
– Verkligt ansvar är så mycket mer än att agera kamrer och balansera en budget. Verkligt ansvar är att ha en idé om vart man vill föra Sverige, sa Håkan Juholt – en tydlig känga till Fredrik Reinfeldt som uppehöll sig länge vid vikten av ett ansvarsfulls ekonomiskt agerande under de svåra ekonomiska tider som nu eventuellt väntar i sitt sommartal i går lördag.
Håkan Juholt stannade länge vid ansvarsbegreppet, och talade med emfas.
- Det vi ser är ansvarlöshetens lättja, ansvarslöshetens oförmåga.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag