Talet i Falun föregicks av ett första maj-tåg, men det struntade Håkan Juholt i eftersom han, enligt sin talesperson, var "upptagen med media i Stockholm".
Talet i Falun föregicks av ett första maj-tåg, men det struntade Håkan Juholt i eftersom han, enligt sin talesperson, var "upptagen med media i Stockholm".

Juholts attack på Reinfeldt: Pingviner har ordnat samhället bättre

Publicerad
Han struntade i tåget - och drog ner skratt genom att jämföra regeringens Sverige med djurriket.
Håkan Juholt begick på söndagen partiledardebut som första maj-talare.
- Är det inte märkligt att pingvinerna ordnat samhället bättre än Fredrik Reinfeldt, frågade S-ledaren.
Inför talet hade den nye S-ledaren lovat att presentera välfärdssatsningar för 10-tals miljarder, samt även talat ut i en P1-intervju om det som drabbade hans partner efter avslöjandet om att hon är dömd för bedrägeri.
Talet i Falun föregicks av ett första maj-tåg, men det struntade Håkan Juholt i eftersom han, enligt sin talesperson, var ”upptagen med media i Stockholm".
När han väl klev upp i talarstolen fokuserade S-ledaren främst på ideologi, och det var ont om detaljerade förslag.
– Solidaritet för hela landet. Det är vårt besked, sa Håkan Juholt.

Skattepolitik, pensionssystem och barnfattigdom

I övrigt var det mycket som kändes igen från tidigare utspel.
Skattepolitiken lovade han att komma tillbaka till, avregleringarna – särskilt de på järnvägarna och elmarknaden – ska ses över, och så även pensionssystemet, inga barn ska behöva vara fattiga och skolföretag ska inte kunna göra storvinster på skattepengarna.
S-ledaren målade upp en bild där det handlar om att välja mellan att tillfredsställa oss själva nu genom att göra en toast skagen billigare med sänkt restaurangmoms, eller att investera inför framtiden, vilket han vill göra.
– Vi kommer att återupprätta den sociala investeringspolitiken. Den är allt det det där vi är medborgare och inte kunder på en marknad.

Applåder och skratt

S-ledaren har gjort sig känd för sin humor och sin goda retoriska förmåga, och vid ett antal tillfällen fick han både applåder och skratt från de uppskattningsvis drygt 500 personerna som fanns på plats.
Särskilt höga blev skratten och hurraropen när Håkan Juholt drog en jämförelse med pingviner.
Juholt berättade att de ställer sig nära varandra för att hålla värmen, och sedan turas om att stå ytterst för att dela lika på kylans börda.
– Är det inte märkligt att pingvinerna ordnat samhället bättre än Fredrik Reinfeldt, frågade Juholt innan han klev av scenen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag