Juholts attack på Reinfeldt: Pingviner har ordnat samhället bättre

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Talet i Falun föregicks av ett första maj-tåg, men det struntade Håkan Juholt i eftersom han, enligt sin talesperson, var "upptagen med media i Stockholm".

Han struntade i tåget - och drog ner skratt genom att jämföra regeringens Sverige med djurriket. 

Håkan Juholt begick på söndagen partiledardebut som första maj-talare. 

- Är det inte märkligt att pingvinerna ordnat samhället bättre än Fredrik Reinfeldt, frågade S-ledaren.

Inför talet hade den nye S-ledaren lovat att presentera välfärdssatsningar för 10-tals miljarder, samt även talat ut i en P1-intervju om det som drabbade hans partner efter avslöjandet om att hon är dömd för bedrägeri.

 Talet i Falun föregicks av ett första maj-tåg, men det struntade Håkan Juholt i eftersom han, enligt sin talesperson, var ”upptagen med media i Stockholm".

 När han väl klev upp i talarstolen fokuserade S-ledaren främst på ideologi, och det var ont om detaljerade förslag.

 – Solidaritet för hela landet. Det är vårt besked, sa Håkan Juholt.

Skattepolitik, pensionssystem och barnfattigdom

 I övrigt var det mycket som kändes igen från tidigare utspel.

 Skattepolitiken lovade han att komma tillbaka till, avregleringarna – särskilt de på järnvägarna och elmarknaden – ska ses över, och så även pensionssystemet, inga barn ska behöva vara fattiga och skolföretag ska inte kunna göra storvinster på skattepengarna.

 S-ledaren målade upp en bild där det handlar om att välja mellan att tillfredsställa oss själva nu genom att göra en toast skagen billigare med sänkt restaurangmoms, eller att investera inför framtiden, vilket han vill göra.

 – Vi kommer att återupprätta den sociala investeringspolitiken. Den är allt det det där vi är medborgare och inte kunder på en marknad. 

Applåder och skratt

 S-ledaren har gjort sig känd för sin humor och sin goda retoriska förmåga, och vid ett antal tillfällen fick han både applåder och skratt från de uppskattningsvis drygt 500 personerna som fanns på plats.

 Särskilt höga blev skratten och hurraropen när Håkan Juholt drog en jämförelse med pingviner.

 Juholt berättade att de ställer sig nära varandra för att hålla värmen, och sedan turas om att stå ytterst för att dela lika på kylans börda.

 – Är det inte märkligt att pingvinerna ordnat samhället bättre än Fredrik Reinfeldt, frågade Juholt innan han klev av scenen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.