Håkan Juholt gav svar i SVT:s Agenda. Foto: SVT
Håkan Juholt gav svar i SVT:s Agenda. Foto: SVT

Juholt vill slopa rut-avdraget

Publicerad
Uppdaterad
Comeback för förmögenhetsskatten, höjd bensinskatt, slopad bortre gräns i sjukförsäkringen och inget rut-avdrag.
Så blir det, om Håkan Juholt får bestämma.
- Någon form av beskattning av de allra mest förmögna kommer det att bli, sa Håkan Juholt under en intervju med SVT:s Agenda.
Intervjun i söndagkvällens Agenda är den första stora intervjun för Håkan Juholt sedan han tillträdde som partiledare. S-ledaren sa bland annat det blir någon form av återkomst för en förmögenhetsskatt.
Partiet har precis tillsatt en översyn i frågan.
– Någon form av beskattning av de allra mest förmögna kommer det att bli, sa Juholt.
Han uteslöt inte heller ett femte steg i jobbskatteavdraget - men då bara under vissa förutsättningar.
– Om det är det som ger mest satsning på tillväxt, kunskap och välfärd långsiktigt så utesluter jag det inte.

Vill slopa sjukförsäkringsgräns

Håkan Juholt står fast vid partiståndpunkten att slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Precis som Mona Sahlin vill han också se en bortre gräns i a-kassan - men bara för dem som helt avsäger sig utbildningar
För att skapa jobb vill Juholt först se en bättre matchning på arbetsmarknaden som börjar i skolan.
– Vi upplever idag en massarbetslöshet samtidigt som vi har arbetskraftsbrist.
– Det är ett totalt misslyckande. Det första är att vi utbildar oss för dagens och morgondagens arbetsmarknad.
Juholt fick också sex frågor där han bara fick svara ja eller nej. Juholt svarade ja efter en längre tankepaus på frågan om monarkin bör avskaffas. Juholt vill också ha fortsätt licensjakt på varg och höjd bensinskatt.

"Skulle ha nämnt detta"

Han vill däremot inte förbjuda heltäckande slöja i skolan, att föräldrar ska tvingas dela lika på föräldraförsäkringen eller införa euron.
Håkan Juholt bemötte också att han inte själv berättade att hans särbo är dömd för bedrägeri.
– Självklart skulle jag ha nämnt detta att det i min familj förekommit detta. Men hon är ingen politisk matkhavare, hon har inget som helst politiskt inflytande och därmed tycker jag också att man ska kunna förlåta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag