Håkan Juholt på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Foto: Cornelia Nordström
Håkan Juholt på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.  Foto: Cornelia Nordström

Juholt tvingas förklara sig efter dubbelfelet

Publicerad
Uppdaterad
En tuff tisdag väntar S-ledaren Håkan Juholt efter dubbelfelet i Sälen - och den kontroversiella ommöbleringen i toppen.
I dag tisdag tvingas han förklara sig för både gruppstyrelsen och riksdagsgruppen, erfar Expressen.
Många är upprörda över partiledarens nya fadäs.
Håkan Juholt väntas göra ett nytt uttalande för medierna i samband med riksdagsgruppens möte klockan 16 i dag.
Efter en månads tystnad skulle den tidigare försvarspolitikern Håkan Juholt på måndagen erövra den politiska scenen och vända opinionen på hemmaplan - Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.
Det kunde inte ha gått sämre.
Juholt anklagade regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarets bemanning - trots att beslutet fattades innan de röstades in i riksdagen.
- Man drev igenom en helt ny försvarspolitik endast med stöd av Sverigedemokraterna, sa Juholt.

Ministern gick i taket

Ett uttalande som försvarsminister Sten Tolgfors såg när han läste Expressen.se. Ministern gick i taket och anklagade S-ledaren för lögn via sin blogg.
Därmed var cirkusen i gång - igen.
- Jag konstaterade att det var helt felaktigt av flera skäl. Sverigedemokraterna fanns ju inte ens i riksdagen när besluten fattades, säger försvarsminister Sten Tolgfors till Expressen.
Folkpartiets partiledare Jan Björklund blev också rasande när han fick höra om Juholts utspel:
- Han försökte sig på en politisk rallarsving. Det blev trams och sakligt sett var det helt inkorrekt det han sa.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson konstaterar:
- Regeringens inriktning är felaktig. Vi är det enda riksdagspartiet som vill återinföra värnplikten. Jag förstår inte varför Juholt sa som han gjorde.
Samtidigt blev det känt att partiledaren sparkar gruppsekreteraren Sven-Eric Söder. Jobbet går i stället till riksdagsledamoten Urban Ahlin, en kontroversiell utnämning - inte minst med tanke på tidigare anklagelser mot honom om sexuella trakasserier mot en kvinnlig tjänsteman på S-kansliet.

Ifrågasattes

Under försvarskonferensen i Sälen ifrågasattes han i går kväll även av politiska vänner.
- I Håkans position måste man tänka sig för vad man säger. Så är det, och jag tror att Håkan inser det också, säger S-riksdagsledamoten Anna-Lena Sörensen till Expressens Ulf Fahlén.
Även riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S) är kritisk:
- Jag tycker man ska hålla sig till sanningen, det är bra och det gäller både politiker och medier.
Skadar det partiets trovärdighet när Håkan Juholt inte håller sig till sanningen?
- Det klart att det gör.
Turbulensen har inneburit att Håkan Juholt, enligt vad Expressen.se erfar, i dag tisdag tvingas förklara sig för både gruppstyrelsen och riksdagsgruppen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag