Foto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince

Juholt till bitter attack i ny bok: Obehagligt

Publicerad

Socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt berättar i en ny bok om partikamraterna som tvingade bort honom.

- Det var fri jaktsäsong. Det var legitimerad storviltsjakt dygnet runt, i stort och smått, med alla vapen, säger han.

Författaren och journalisten Fredrik Loberg följde Håkan Juholt - och gjorde varje månad längre intervjuer med honom - under hans korta tid som partiordförande för Socialdemokraterna.

I höst publiceras resultatet i form av en 300-sidig bok. Men Expressen kan redan i dag publicera utdrag ur boken där Juholt anklagar partikamrater för att ha konspirerat mot honom.

Ingen förtrogen

Det konstateras i boken att Håkan Juholt upplevde att han aldrig fick någon riktigt starkt förtrogen närmaste medarbetare.

Fredrik Loberg
- De som ville komma åt mig märkte ju att den där skyddsmuren runt mig inte fanns, säger han.

- När skyddsmuren i alla fall inte märks så tydligt, då är det så många blottor i den här muren att det egentligen bara är en tidsfråga.

Håkan Juholt konstaterar samtidigt att han inte förstod att det låg till på det viset när han var partiledare.

- Nu förstår jag det, men det förstod jag inte då. Jag noterade ju att det var tomt och tyst utåt och nu när jag ser det efteråt är det klart att de som ville komma åt mig av olika skäl självklart har gjort analysen att vi kan gå direkt på honom, vi kommer direkt på målet, vi behöver inte passera någon.

Nytt agerande

I februari i år - två veckor efter hans avgång - intervjuades Juholt av författaren om hur det kändes när LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin krävde att partiets budgetprocess skulle granskas.

Juholt hävdar att hennes agerande innebar ett trendbrott för det socialdemokratiska partiet.

- Att vår budgetprocess och ifrågasättandet av mig och Tommy Waidelich skulle göras publikt var också nytt i det socialdemokratiska partiet. Den frågan hölls ju då levande av oss själva. Det fanns inga journalister som egentligen var intresserade av detta, om inte vi själva höll liv i det. Det överraskade mig att Wanja med sin rutin valde det arbetssättet.

Ovärdigt

Juholt ifrågasätter också det faktum att den dåvarande ekonomisk-politiska talespersonen Tommy Waidelich ställdes till svars.

- Det är klart att det var djupt olustigt och i grunden direkt ovärdigt.

- Det var också ett sätt att hålla grytan kokande, som jag upplevde det, och ett ifrågasättande kring mig, som jag tyckte var ganska obehagligt.

Expressen har sökt Håkan Juholt för en kommentar, men utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag