Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juholt till bitter attack i ny bok: Obehagligt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Tomas Leprince

Socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt berättar i en ny bok om partikamraterna som tvingade bort honom.

- Det var fri jaktsäsong. Det var legitimerad storviltsjakt dygnet runt, i stort och smått, med alla vapen, säger han.

Författaren och journalisten Fredrik Loberg följde Håkan Juholt - och gjorde varje månad längre intervjuer med honom - under hans korta tid som partiordförande för Socialdemokraterna.

I höst publiceras resultatet i form av en 300-sidig bok. Men Expressen kan redan i dag publicera utdrag ur boken där Juholt anklagar partikamrater för att ha konspirerat mot honom.

Ingen förtrogen

Det konstateras i boken att Håkan Juholt upplevde att han aldrig fick någon riktigt starkt förtrogen närmaste medarbetare.


Fredrik Loberg

- De som ville komma åt mig märkte ju att den där skyddsmuren runt mig inte fanns, säger han.

- När skyddsmuren i alla fall inte märks så tydligt, då är det så många blottor i den här muren att det egentligen bara är en tidsfråga.

Håkan Juholt konstaterar samtidigt att han inte förstod att det låg till på det viset när han var partiledare.

- Nu förstår jag det, men det förstod jag inte då. Jag noterade ju att det var tomt och tyst utåt och nu när jag ser det efteråt är det klart att de som ville komma åt mig av olika skäl självklart har gjort analysen att vi kan gå direkt på honom, vi kommer direkt på målet, vi behöver inte passera någon.

Nytt agerande

I februari i år - två veckor efter hans avgång - intervjuades Juholt av författaren om hur det kändes när LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin krävde att partiets budgetprocess skulle granskas. 

Juholt hävdar att hennes agerande innebar ett trendbrott för det socialdemokratiska partiet. 

- Att vår budgetprocess och ifrågasättandet av mig och Tommy Waidelich skulle göras publikt var också nytt i det socialdemokratiska partiet. Den frågan hölls ju då levande av oss själva. Det fanns inga journalister som egentligen var intresserade av detta, om inte vi själva höll liv i det. Det överraskade mig att Wanja med sin rutin valde det arbetssättet.

Ovärdigt

Juholt ifrågasätter också det faktum att den dåvarande ekonomisk-politiska talespersonen Tommy Waidelich ställdes till svars. 

- Det är klart att det var djupt olustigt och i grunden direkt ovärdigt. 

- Det var också ett sätt att hålla grytan kokande, som jag upplevde det, och ett ifrågasättande kring mig, som jag tyckte var ganska obehagligt. 

Expressen har sökt Håkan Juholt för en kommentar, men utan resultat.

Fakta/Håkan Juholt

Håkan Juholt var partiordförande för Socialdemokraterna mellan 25 mars 2011 och 21 januari 2012.

Han är den partiledare som suttit kortast tid.

I dag är han riksdagsledamot utan utskottsplats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.