Beslutet om en svensk militär insats i Libyen har orsakat politisk strid mellan regeringen och den nya S-ledaren Håkan Juholt.
Tidigt i går morse fick utrikesminister Carl Bildt ett brev från Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen där han ber Sverige att bistå med militärhjälp. Nato-chefen vill att Sverige skickar ner stridsplan och spaningsplan till Libyen, som kan hjälpa till att upprätthålla flygförbudszonen och skydda civila på marken. Han vill även att Sverige bidrar med helikoptrar.
Fredrik Reinfeldt ville ha en så bred riksdagsmajoritet som möjligt bakom beslutet och ringde därför Håkan Juholt.
Den nya S-ledaren sade sig vara beredd att skicka ner plan för att upprätthålla flygförbudszonen - men vägrade att delta i insatsen för att skydda civila genom att bekämpa mål på marken.
Upprört inom alliansen
- Vi kan inte acceptera det. Vi kan inte utesluta att det finns barn i de libyska förbanden och vill inte komma i ett läge där svenska Gripenplan skjuter på drogade barnsoldater, säger Håkan Juholt till Expressen.
Efter hårda förhandlingar tvingades därför Reinfeldt att backa och stryka den delen.
- Jag har tagit på mig det ansvaret att hålla tillbaka vad Moderaterna tycker i det här fallet, sade statsministern på presskonferensen i går.
Men hans allianskamrater är inte lika försonliga. Ett stort missnöje med uppgörelsen sprider sig nu i de borgerliga leden.
- Vi ville ju mer och resultaten av dessa förhandlingar känns urvattnat, säger en källa nära regeringen.
Flera partiledare i alliansen är upprörda över hur Håkan Juholt tvingade dem att ändra sina planer. FP-ledaren Jan Björklund kallar överenskommelsen för en "halvmesyr".
- Jag beklagar att Socialdemokraterna har blockerat ett beslut om att planen också skulle kunna användas för att skydda civila på marken. Att bara bevaka flygförbudszonen blir lite av en halvmesyr. Det finns ju inte så många libyska stridsflygplan kvar, säger han.
"Vi hade velat gå längre"
Centerledaren Maud Olofsson är också missnöjd.
- Vi hade velat gå längre och ge den svenska styrkan mandat att ingripa mot militära mål på marken, säger hon till Expressen.
I går hölls en stor internationell Nato-konferens om Libyen i London, där både Anders Fogh Rasmussen och Carl Bildt deltog. Expressen träffade utrikesministern efter konferensen.
Han hade precis som allianskollegorna i C och FP velat göra mer.
- Vi hade varit beredda att gå längre. Men det är historia och nu har vi en mycket bred politisk förankring för den här missionen, säger Bildt.
När svenska Jas-plan nu skickas in i strid blir det första gången på nästan 50 år som Sverige sätter i flygplan i strid.
Det innebär att inga svenska piloter har stridserfarenhet.
- Inte på det sättet, nej. Däremot har de oerhört mycket erfarenhet från att flyga incidentberedskap över Östersjön. Ett fel begånget där kan bli lika fel som om det begås över Libyen, säger ÖB Sverker Göranson.