Håkan Juholt. Socialdemokraternas nyvalde partiledare vägrade att delta. Foto: Olle Sporrong
Håkan Juholt. Socialdemokraternas nyvalde partiledare vägrade att delta. Foto: Olle Sporrong

Juholt stoppade planerna för Jas

Publicerad
Uppdaterad
LONDON/STOCKHOLM. Fyra dagar efter han blivit S-ledare har Håkan Juholt redan påverkat regeringens politik.
Nu rasar alliansledarna mot att han tvingade Fredrik Reinfeldt att ändra på deras planer för insatsen i Libyen.
- Jag beklagar att Socialdemokraterna har blockerat ett beslut, säger Jan Björklund.
- Vi hade velat gå längre, säger Maud Olofsson.
Beslutet om en svensk militär insats i Libyen har orsakat politisk strid mellan regeringen och den nya S-ledaren Håkan Juholt.
Tidigt i går morse fick utrikesminister Carl Bildt ett brev från Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen där han ber Sverige att bistå med militärhjälp. Nato-chefen vill att Sverige skickar ner stridsplan och spaningsplan till Libyen, som kan hjälpa till att upprätthålla flygförbudszonen och skydda civila på marken. Han vill även att Sverige bidrar med helikoptrar.
Fredrik Reinfeldt ville ha en så bred riksdagsmajoritet som möjligt bakom beslutet och ringde därför Håkan Juholt.
Den nya S-ledaren sade sig vara beredd att skicka ner plan för att upprätthålla flygförbudszonen - men vägrade att delta i insatsen för att skydda civila genom att bekämpa mål på marken.

Upprört inom alliansen

- Vi kan inte acceptera det. Vi kan inte utesluta att det finns barn i de libyska förbanden och vill inte komma i ett läge där svenska Gripenplan skjuter på drogade barnsoldater, säger Håkan Juholt till Expressen.
Efter hårda förhandlingar tvingades därför Reinfeldt att backa och stryka den delen.
- Jag har tagit på mig det ansvaret att hålla tillbaka vad Moderaterna tycker i det här fallet, sade statsministern på presskonferensen i går.
Men hans allianskamrater är inte lika försonliga. Ett stort missnöje med uppgörelsen sprider sig nu i de borgerliga leden.
- Vi ville ju mer och resultaten av dessa förhandlingar känns urvattnat, säger en källa nära regeringen.
Flera partiledare i alliansen är upprörda över hur Håkan Juholt tvingade dem att ändra sina planer. FP-ledaren Jan Björklund kallar överenskommelsen för en "halvmesyr".
- Jag beklagar att Socialdemokraterna har blockerat ett beslut om att planen också skulle kunna användas för att skydda civila på marken. Att bara bevaka flygförbudszonen blir lite av en halvmesyr. Det finns ju inte så många libyska stridsflygplan kvar, säger han.

"Vi hade velat gå längre"

Centerledaren Maud Olofsson är också missnöjd.
- Vi hade velat gå längre och ge den svenska styrkan mandat att ingripa mot militära mål på marken, säger hon till Expressen.
I går hölls en stor internationell Nato-konferens om Libyen i London, där både Anders Fogh Rasmussen och Carl Bildt deltog. Expressen träffade utrikesministern efter konferensen.
Han hade precis som allianskollegorna i C och FP velat göra mer.
- Vi hade varit beredda att gå längre. Men det är historia och nu har vi en mycket bred politisk förankring för den här missionen, säger Bildt.
När svenska Jas-plan nu skickas in i strid blir det första gången på nästan 50 år som Sverige sätter i flygplan i strid.
Det innebär att inga svenska piloter har stridserfarenhet.
- Inte på det sättet, nej. Däremot har de oerhört mycket erfarenhet från att flyga incidentberedskap över Östersjön. Ett fel begånget där kan bli lika fel som om det begås över Libyen, säger ÖB Sverker Göranson.
Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag