Håkan Juholt riskerar möta kritik efter utrensningen i partiet. Foto: Stefan Forsell
Håkan Juholt riskerar möta kritik efter utrensningen i partiet. Foto: Stefan Forsell

Juholt riskerar stark kritik

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt riskerar stark kritik på kongressen efter att Thomas Östros skickats till S-giljotinen.
För samtidigt som trotjänaren Östros gång på gång betonar sammanhållning framstår valberedningens och Juholts maktspel som ovärdigt, enligt en S-källa.
- Jag tar inte strid, säger Östros till Expressen.
Östros petades i helgen från partiets viktiga verkställande utskott tillsammans med exministern Ylva Johansson. Han skulle dock ha kunnat sitta kvar eftersom han har mandat till 2013.
Men efter en helgs funderade accepterade Östros valberedningens petning.
- Nu är det dags för sammanhållning. Jag kan inte tänka mig att bidra till några stridigheter, säger han till Expressen.

Blev "lite ledsen"

Källor till Expressen säger att Östros ska ha blivit förbannad när han fick beskedet från valberedningens Berit Andnor. Östros vill inte kommentera sina kontakter med valberedningen men säger att han blev "lite ledsen".
- Men det är klart att det är en resa att för drygt en vecka sedan ha gått från att ha varit en av partiledarkandidaterna till att i dag ställa min plats till förfogande.
Petningen innebär att Östros också lämnar den centrala posten som ekonomisk-politisk talesman.
- I samma ögonblick ögonblick som Håkan Juholt presenterades som partiordförandekandidat så var det för mig självklart att det är Håkan Juholt som bestämmer vem som är hans ekonomisk-politiske talesperson, säger Östros som kommer att fortsätta som riksdagsledamot.

Östros har stöd i partiet

Trots att Östros gång på gång i går betonade sammanhållningen i partiet är det just behandlingen av honom som kan skapa splittring. Östros berättar att han har stöd från många distrikt och Expressen berättade i går att flera tunga S-namn backar upp honom.
Nu säger en välplacerad S-källa att skarp kritik kan riktas mot valberedningens och Juholts utrensning av trotjänaren Östros på helgens extrakongress. Maktspelet står då i bjärt kontrast till Östros självuppoffrande partilojalitet, enligt S-källan.

Ville inte kommentera

Håkan Juholt ville i går inte ge några kommentarer. Sent i går kväll skrev han på Facebook bland annat: "Tänker särskilt på Ylva och Thomas i dag. Lämnar nu Sveavägen 68 för möte med en ovanligt kunnig ekonom."
Men Östros är kanske inte den siste som får lämna Juholts lagbygge. I helgen sa TV4 Nyheterna att gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg kan vara på väg bort från den posten.
- Det är rykten och spekulationer så han vill inte säga nåt om det, säger Österbergs pressekreterare Ann Wolgers.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag