Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juholt och Ohly hoppar av partiledardebatten i SVT

Både Håkan Juholt och Lars Ohly hoppar av SVT:s direktsända partiledardebatt på söndag, kan Expressen.se avslöja.
Beskedet fattades i går och har lämnats till redaktionen.
Orsaken är SVT:s beslut att tvinga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att stå med Sverigedemokraterna i studion.
- Vi har tagit det logiska beslutet att avstå från att medverka, bekräftar Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö för Expressen.se.
Partiledardebatten på söndag skulle bli Agendas viktigaste program under hösten. Förberedelserna har pågått under lång tid och Sveriges television har fört diskussioner med partierna om formerna för både debatt och placering i studion. Under torsdagen fattade Socialdemokraterna det dramatiska beslutet att hoppa av partiledardebatten, kan Expressen nu avslöja. Och Vänsterpartiet följde efter.
Sveriges television har bestämt att alliansens fyra partiledare ska stå på ena sidan och oppositionspartierna på den andra. Men det vägrar Socialdemokraterna att acceptera.
- Vi vill inte stå med Sverigedemokraterna. Det är otänkbart för oss, säger kommunikationschefen Nina Wadensjö.
- Vi utgör inget regeringsalternativ, och därför har vi tagit beslutet att inte vara med på söndag.
Agendas redaktion fick beskedet under gårdagen.
Finns det något som kan få er att ändra på det beslutet?
- Nej, faktiskt inte. Självklart får SVT bestämma hur de vill lägga upp sina villkor, men då tar vi det logiska beslutet att avstå från att medverka, säger Nina Wadensjö.
Ted Bergdahl, informationschef hos Vänsterpartiet:
- Vi har precis som Socialdemokraterna valt att inte medverka i partiledardebatten på söndag. Vi tycker att SVT på det här sättet ger en visuell bild av en enad opposition, och så är det ju inte. Vi vill absolut inte stå med våra största politiska motståndare.
- Vi har i stället föreslagit att man ska lotta placeringen. Vi kan inte förstå varför man väljer en vänsteropposition med ett rasistiskt parti.
När Eva Landahl, chef för samhällsprogrammen på Sveriges television, får höra vad saken gäller svarar hon:
- Kan jag ringa dig om fem minuter? Vi är inte riktigt klara med det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.