Juholt och Ohly hoppar av partiledardebatten i SVT

Publicerad
Uppdaterad
Både Håkan Juholt och Lars Ohly hoppar av SVT:s direktsända partiledardebatt på söndag, kan Expressen.se avslöja.
Beskedet fattades i går och har lämnats till redaktionen.
Orsaken är SVT:s beslut att tvinga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att stå med Sverigedemokraterna i studion.
- Vi har tagit det logiska beslutet att avstå från att medverka, bekräftar Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö för Expressen.se.
Partiledardebatten på söndag skulle bli Agendas viktigaste program under hösten. Förberedelserna har pågått under lång tid och Sveriges television har fört diskussioner med partierna om formerna för både debatt och placering i studion. Under torsdagen fattade Socialdemokraterna det dramatiska beslutet att hoppa av partiledardebatten, kan Expressen nu avslöja. Och Vänsterpartiet följde efter.
Sveriges television har bestämt att alliansens fyra partiledare ska stå på ena sidan och oppositionspartierna på den andra. Men det vägrar Socialdemokraterna att acceptera.
- Vi vill inte stå med Sverigedemokraterna. Det är otänkbart för oss, säger kommunikationschefen Nina Wadensjö.
- Vi utgör inget regeringsalternativ, och därför har vi tagit beslutet att inte vara med på söndag.
Agendas redaktion fick beskedet under gårdagen.
Finns det något som kan få er att ändra på det beslutet?
- Nej, faktiskt inte. Självklart får SVT bestämma hur de vill lägga upp sina villkor, men då tar vi det logiska beslutet att avstå från att medverka, säger Nina Wadensjö.
Ted Bergdahl, informationschef hos Vänsterpartiet:
- Vi har precis som Socialdemokraterna valt att inte medverka i partiledardebatten på söndag. Vi tycker att SVT på det här sättet ger en visuell bild av en enad opposition, och så är det ju inte. Vi vill absolut inte stå med våra största politiska motståndare.
- Vi har i stället föreslagit att man ska lotta placeringen. Vi kan inte förstå varför man väljer en vänsteropposition med ett rasistiskt parti.
När Eva Landahl, chef för samhällsprogrammen på Sveriges television, får höra vad saken gäller svarar hon:
- Kan jag ringa dig om fem minuter? Vi är inte riktigt klara med det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag