S-ledaren Håkan Juholt konstaterar i sitt tal i dag att bostadsbristen hämmar tillväxten. Foto: Cornelia Nordström
S-ledaren Håkan Juholt konstaterar i sitt tal i dag att bostadsbristen hämmar tillväxten. Foto: Cornelia Nordström

Juholt lovar storsatsning på hyresrätter

Publicerad
Uppdaterad
Ett nygammalt vallöfte ska bli S-ledaren Håkan Juholts hemliga vapen för att vinna storstadsväljarna.
I sitt sommartal i dag lovar han en storsatsning på fler hyresrätter, kan Expressen avslöja.
- Det här ska bli den stora stridsfrågan framöver, säger en källa nära partiledaren.
Håkan Juholt håller i eftermiddag sitt sommartal i Västertorp i södra Stockholm - en plats vald utifrån temat för talet, uppger Expressen uppgiftslämnare inom Socialdemokraterna.

Centrala stridsfrågan

Partiet ska göra bostads- frågan till den centrala stridsfrågan inför valet 2014. På så sätt räknar partiledaren Håkan Juholt med att locka tillbaka en del av de storstadsväljare som inför förra valet lämnade Socialdemokraterna.
Bara var femte invånare i Stockholms kommun röstade på partiet i valet 2010.
- Bostadsfrågan är helt central när vi nu ser ett annat Stockholm växa fram. Det är ett faktum att vi inte har bostäder så det räcker i Stockholm - det måste byggas fler hyresrätter, säger Sven-Eric Söder, kanslichef för Socialdemokraterna.

Lovade 50 000 bostäder

Men Juholts löfte i dag är egentligen ingen nyhet. Redan i valrörelsen förra året lovade Socialdemokraterna - om de skulle vinna valet - att bygga 50 000 nya bostäder i Stockholms län. 15 000 av dem skulle byggas i Stockholms stad.
Samtidigt ställde partiet ut ett löfte om att göra ett handslag med landets kommuner:
"En rödgrön regering lovar en halv miljard kronor till nya hyresrätter 2011, 900 miljoner 2012 och därefter ett långsiktigt ökat stöd mot att kommunerna gör det de kan för att vi ska kunna fördubbla antalet nya hyresrätter nästa mandatperiod."

Hämmar tillväxten

S-ledaren Håkan Juholt konstaterar i sitt sommartal i dag att bostadsbristen i Stockholm inte bara hämmar tillväxten där, utan i hela landet.
Enligt Socialdemokraterna avstår många från att komma till Stockholm och jobba, enbart på grund av att de inte hittar någon bostad. Håkan Juholt kräver i dag att regionerna tar ett större ansvar för bostadsbyggandet:
- Det kan inte vara upp till kommunerna att säga ja eller nej. Det måste till ett bredare ansvarstagande. Det här är en fråga för hela landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag