Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han lämnar toppjobb: ”Har förändrat mig”

Ingen dramatik bakom beslutet: ”Har skett i samförstånd”
Håkan Juholt tillträdde sin tjänst som ambassadör på Island i september 2017.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Han har bott där tillsammans med sambon Åsa Lindgren.Foto: SVEN LINDWALL
Nu meddelar Socialdemokraternas förre partiledare att han till hösten gjort sitt på ambassaden.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfven tackar av Håkan Juholt i Göteborg 2013.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Håkan Juholt lämnar sitt jobb som ambassadör på Island, skriver han på Facebook.

Den tidigare partiledaren slutar till hösten.

– Att jag slutar är inget uttryck för varken kritik eller att jag är missnöjd. Absolut inte, säger Håkan Juholt.  

Har du varit på Island?

Håkan Juholt tillträdde sin tjänst på Island i september 2017. Nu meddelar Socialdemokraternas förre partiledare att han den 1 september gjort sitt på ambassaden. 

Han har då haft sitt förordnande i tre år, och i samband med att tjänsten utannonseras meddelar Juholt att han slutar.

– Men det är ingen dramatik, förordnandet var på tre år. Jag är frisk och känner att jag kommer ha möjlighet att fortsätta mitt samhällsengagemang på något sätt till hösten, detta är jag helt övertygad om, säger han och vill inte gå in på vad för typ av samhällsengagemang.

På Facebook skriver han:

”Tiden i Island har för alltid förändrat mig och Åsa. Om framtiden finns idag inget mer att säga, än att den med största sannolikhet kommer och att jag inte planerar att lägga mig på sofflocket”. 

Starkt stöd

I de allra flesta fall finns det en möjlighet för en ambassadör, att i samråd med UD, förlänga förordnandet. Men enligt Juholt var det aldrig aktuellt.  

– Det var en fin dialog om hur min framtid ska se ut. Helt friktionsfritt. Det var nästan föredömligt på hur det ska gå till, säger han och tillägger att han känner ett starkt stöd. 

Se också:

Se intervjun som Expressens Niklas Svensson nyligen gjorde med Håkan Juholt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.